Home VestiBiznis & Finansije Da li bi recesija mogla da poveća gojaznost?

Da li bi recesija mogla da poveća gojaznost?

by bifadmin

Istraživanja ukazuju da Amerikanci troše manje novca na hranu, ali da bi to moglo da dovede do povećanja gojaznosti. Isto važi i za druge razvijene zemlje koje su pod udarom ekonomske krize pošto je kvalitetna hrana mnogima nedostupna.

Eksperti kažu da se Amerikanci u lošim ekonomskim uslovima opredeljuju za gotovu hranu bogatu šećerom, masnoćama i kalorijama, sa malo hranljivih sastojaka, koja se obično naziva „brzom hranom. Istraživanja sugerišu da je brza hrana tri puta jeftinija od zdrave dijete zasnovane na voću i povrću.

U stvari, cena voća i povrća se neprekidno povećava, dok cena brze hrane ostaje otprilike ista.

Pojedini restorani u Sjedinjenim Državama reklamiraju „recesijske specijalitete“, među kojima su kobasice koje sadrže mnogo masti. Istraživanja na Univerzitetu države Vašington pokazuju da povećanje siromaštva od 10 odsto izaziva 6-oprocentno povećanje gojaznosti među odraslim Amerikancima.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je lakše prejesti se brze hrane, jer je ukusna i tera vas da jedete više da biste se zasitili. Nutricionisti kažu da vlade treba da intervenišu da voće i povrće postane jeftinije i pristupačnije. Ljudi takođe treba da nauče da kuvaju jeftiniju, ali hranljiviju hranu.

Pročitajte i ovo...