Home VestiBiznis & Finansije Kokain u Evropu ide preko Balkana

Kokain u Evropu ide preko Balkana

by bifadmin

Agencija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge objavila je u svom najnovijem izveštaju da bi cena kokaina u Evropi trebalo da nastavi da pada, jer krijumčari koriste nove rute za nezakoniti transport narkotika i to kroz Zapadnu Afriku i Balkan.

Međunarodni bord za kontrolu narkotika (INCB) objavio je da se Balkan – preko kojeg se tradicionalno iz Avganistana i Centralne Azije heroin prebacivao u zapadnu Evropu – sada sve češce koristi i za dopremanje kokaina u Evropu. Cena kokaina na ulicama stoga je drastično pala u poslednjih deset godina, a očekuje se da će ići još niže, ukoliko se ne spreči dopremanje novih zaliha.

U izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se da je Balkansko poluostrvo, nekada središte kriminala i nasilja usled rata u bivšoj Jugoslaviji i tranzicije komunističkog društva, postalo jedna od najsigurnijih oblasti za krijumčarenje u Evropi.

Izveštaj Medunarodnog borda za kontrolu narkotika naglašava da je Zapadna Afrika postala glavno podrucije za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike, pošto kriminalci manjaju svoje rute od Kariba i Severnog Atlantika, kako bi izbegli američke i britanske luke.

Pročitajte i ovo...