Home VestiBiznis & Finansije Kriza dobra za zlato

Kriza dobra za zlato

by bifadmin

Cena zlata ove godine će verovatno dostići rekordnu visinu, predviđa londonska konsultantska kuća GFMS specijalizovana za istraživanja globalnog tržišta plemenitih metala i prognozira prosečnu cenu od 915 dolara po finoj unci uz mogući skok na čak 1.080 dolara. Skoku cene doprineće isključivo rast investicione tražnje koji se očekuje. Naime, na sektoru proizvodnje zlatnog nakita očekuje se nastavak trenda pada zbog visokih cena i GFMS prognozira da će udeo tražnje za račun juvelira u ukupnoj pasti na 11,1 odsto dok će udeo investicione porasti na 89,4 odsto. U 2008. svetska proizvodnja zlatnog nakita je smanjena 11 odsto, na najniži nivo od 1989. zbog rekordnih i kolebljivih cena i pogoršanja ekonomske situacije. Analitičari GFMS takođe ističu da bi efekte eventualnog slabljenja tražnje kompenzovala slaba ponuda. Očekuje se naime da ove godine ukupna ponuda padne 0,6 odsto, na 1.888 tona. Sa tek nekoliko novih izvora ponude, GFMS ne očekuje da se cena zlata vrati na istorijski minimum od oko 250 dolara s početka decenije ali napominje da bi cena mogla da padne na oko 500 dolara ako veliki posednici zlata, poput nekih fondova, krenu da prodaju na tržištu.

GFMS navodi da tražnja zlata raste već nekoliko meseci, uglavnom u Evropi i Severnoj Americi i posebno za račun malih investitora, ali da je maskiraju obilne prodaje od strane fondova kojima treba keš za pokriće gubitaka. Da nije tih prodaja, cena bi brzo preskočila 1.000 dolara, smatraju u GFMS. Unca zlata krajem januara je plaćana gotovo 900 dolara prema rekordnih 1.030 dolara iz marta prošle godine.

U međuvremenu analitičari „Morgan Stenlija“ procenjuju da će unca zlata za tri godine koštati 1.075 dolara zahvaljujući rastu tražnje i padu dolara. Ovogodišnju prosečnu cenu tog plemenitog metala u Morganu prognoziraju na 900 dolara što je 20 odsto više nego u prethodnim prognozama. Iduće godine prosečna cena zlata, prema „Morganovim“ analitičarima, porašće na 1.000 dolara, u 2011. će unca koštati 1.050 a u 2012. čak 1.075 dolara. Te procene su tridesetak odsto više od ranijih.

Gledano na kratak rok, analitičari banke Standard za prvi kvartal 2009. prognoziraju pad cene na 750 dolara sa smanjenjem tražnje tog metala za izradu nakita i relativno snažnim dolarom. Kasnije tokom godine. sa slabljenjem dolara, cena bi trebalo da ojača na u proseku 910 dolara.

Neki drugi poznavaoci tržišta zlata računaju da će u prvoj polovini godine cene biti relativno stabilne dok bi u drugom delu 2009. trebalo da testiraju nove rekordne visine.

Pročitajte i ovo...