Home VestiBiznis & Finansije Proširenje EU je bilo ekonomski uspeh

Proširenje EU je bilo ekonomski uspeh

by bifadmin

Proširenje Evropske unije 2004. i 2007. godini svima se isplatilo jer su obe strane dobitnici, zaključak je najnovije analize proširenja EU sa zemljama srednje Europe, Kiprom i Maltom.

Od proširenja su izvukle i izvlače koristi ekonomije svih 27 članica, ono je u celini ojačalo evropske privrede, konstatuje se u izveštaju usvojenom na Kolegijumu Evropske komisije, koji bi zvanično trebalo da bude predstavljen 20. februara.

Za nepunu deceniju, od 1999. do 2008. godine, dohodak po glavi stanovnika u novim članicama EU porastao je sa 40% proseka EU15 – ili „stare“ Europe – na 52%.

Uticaj članstva na privrede novih članica merljiv BDP-om takođe je veliki, svake godine je nakon ulaska u EU prosečno iznosio dodatnih 1,75

Analitičari EU posebno ukazuju na brzo prilagođavanje ovih zemalja unutrašnjem tržištu EU. Proširenje je promenilo tokove trgovinske razmene jer je pre proširenja 15 starih članica EU u ovih 12 zemalja izvozilo svega 4,75% ukupnog izvoza. Sada njihova tržišta apsorbuju 7,5% izvoza iz EU15.
Slovenija je jedina nova članica koja najveći deo izvoza ostvaruje van granica EU.

Pročitajte i ovo...