Home VestiBiznis & Finansije SZO: Opasnosti od prekomernog uzimanja lekova

SZO: Opasnosti od prekomernog uzimanja lekova

by bifadmin

Dvadeset drugog januara obeležena je prva godišnjica smrti glumca Hita Ledžera koji je umro od prekomerne doze nekoliko prepisanih lekova. Sudeći prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najmanje 15 miliona ljudi širom sveta pati zbog poremećaja izazvanih prekomernim uzimanjem lekova.Stručnjaci navode da je u Sjedinjenim Državama broj nenamernih smrtnih slučajeva zbog prekomernog uzimanja prepisanih lekova značajno porastao.

Njujorški lekari koji su konstatovali smrt američkog glumca Hita Ledžera naveli su da je uzrok akutna intoksikacija od kombinovanih efekata oksikodona, hidrokodona i još tri druga leka. Autopsijom je utvrdjeno da je njegova smrt prouzrokovana akumulacijom lekova tokom vremena. Lekovi kao što je oksikodon, koji se u Americi prodaju pod nazivom Oksikontin, i hidrokodon često se prepisuju protiv bolova. Ali, oni su povezani sa drastičnim povećanjem broja smrtnih slučajeva zbog prekomerne doze lekova u Sjedinjenim Državama.

Stručnjaci kažu da bi vlasti trebalo da uspostave programe nadgledanja lekova kako bi se osiguralo da pacijenti ne dobijaju recepte iz više od jednog izvora. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Pročitajte i ovo...