Home VestiBiznis & Finansije AIB: Globalna finansijska tržišta u 2008. izgubila 50 biliona dolara

AIB: Globalna finansijska tržišta u 2008. izgubila 50 biliona dolara

by bifadmin

Globalna finansijska kriza smanjila je vrednost imovine širom sveta za čak 50 biliona dolara, objavila je Azijska razvojna banka (ADB), a najveću štetu pretrpele su azijske zemlje, i to u visini 9.600 milijardi dolara.

U izveštaju ADB navodi se da je Azija pogođena snažnije nego ostali delovi sveta u razvoju jer su njena tržišta beležila daleko brži rast. ADB izveštaj ističe da je vrednost finansijske imovine posmatran u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) u 2007. porasla na 370 odsto BDP-a azijskih zemalja u razvoju, nasuprot 250 odsto BDP-a u 2003. U Latinskoj Americi odgovarajući procenat je uvećan za 30 procentnih bodova, no gubici su ipak bili znatno manji i iznosili su 2.100 milijardi dolara.

ADB napominje da navedene procene predstavljaju gubitke na tržištima akcija i obveznica, uključujući one poduprte hipotekom i ostalom imovinom, te pad vrednosti mnogih valuta u odnosu na dolar, ali ne uključuju finansijske derivate, poput kupoprodaje rizika nekog izdavatelja za određenu premiju.

U izveštaju se navodi da će idućih 12 do 18 meseci biti vrlo teški za većinu privreda u razvoju i da se oporavak najranije može očekivati krajem 2009. ili početkom iduće godine.

Pročitajte i ovo...