Home VestiBiznis & Finansije Slovenija: Privreda na pragu recesije?

Slovenija: Privreda na pragu recesije?

by bifadmin

Slovenački BDP u poslednjem tromesečju prošle godine bio je realno za 0,8% manji nego u istom kvartalu godine pre, što je prvo kvartalno smanjenje BDP-a na godišnjem nivou zabeleženo nakon drugog tromesečja 1993.

BDP je realno u poslednjem kvartalu realno pao za 4,1%, izračunao je statistički ured. U celoj prošloj godini BDP je prema preliminarnim podacima realno porastao za 3,5% što je manje nego 2007. kada je rast iznosio 6,8%. Tom padu su najviše doprineli smanjenje izvoza, pad aktivnosti u prerađivačkoj industriji, i smanjivanje investicija, objavio je 9. marta Ured za makroekonomska istraživanja i razvoj (UMAR) slovenačke vlade. Ukupno je u Sloveniji u 2008. prema prvim procenama zabeležen 3,5-procentni ekonomski rast.

Vladini ekonomisti upozoravaju da pad BDP-a u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu svedoči o prelivanju finansijske krize u druge ekonomske sektore i smanjuje očekivanja o rastu u ovoj godini. Kretanja BDP-a dovode u sumnju dosadašnje službene projekcije o rastu BDP-a ove godine od 0,5 do 1%, tako da treba računati na mogućnost negativne stope rasta u ovoj godini i verovatni rebalans državnog budžeta zbog povećanih izdataka i smanjenja budžetskih prihoda, prenose slovenački mediji ocene istaknutih ekonomista. Statistički podaci pokazuju da je na pad privrednog rasta u poslednjem kvartalu 2008. najviše uticao pad izvoza robe, koji se realno smanjio za 9,4 odsto.

Ministar finansija Franc Križanič, izjavio je za Blumberg da slovenačka privreda klizi u recesiju jer su proizvodnja i izvoz pogođeni više od evropskog proseka. On je kazao da Slovenija neće izbeći recesiju na početku godine pošto pad u izvozu takođe ima uticaja i na domaću potražnju. Industrijska proizvodnja u Sloveniji je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu snižena za 11%, dok je izvoz smanjen za 9,4%, procene su slovenačkih državnih institucija.

Slovenačka vlada je kao meru protiv krize uvela 12 milijardi evra vredan program bankovnih garancija, subvencije za kraće radno vreme i prodaju državnih obveznica kako bi se podstaklo kreditiranje banaka.

Pročitajte i ovo...