Home VestiBiznis & Finansije Beogradska berza: Stranci aktivniji u prodaji nego u kupovini akcija

Beogradska berza: Stranci aktivniji u prodaji nego u kupovini akcija

by bifadmin

Učešće stranih investitora u trgovini na Beogradskoj berzi bilo je u martu 42,5 odsto, odnosno preko dva puta veće nego mesec dana ranije, pokazuju podaci objavljeni na sajtu srpskog tržišta kapitala.

Udeo stranaca u ukupnoj trgovini tako se vratio na nivo iz poslednjeg prošlogodišnjeg kvartala. U poslednjih godinu dana učešće stranih ulagača u trgovini na Berzi bilo je najveće u aprilu 2008, kada je premašilo 78 odsto, a najmanje u februaru, kada je bilo tek nešto iznad 15 odsto.

Kod trgovine akcijama učešće stranaca bilo je prošlog meseca još veće – 54,5 odsto prema maksimalnih za 12 meseci 79,5 odsto iz aprila prethodne godine i minimalnih 18 iz februara 2009. Međutim, stranci su bili aktivniji u prodaji nego u kupovini akcija. U prodaji su u martu držali udeo od gotovo 70 odsto a u kupovini akcija neznatno više od 39 odsto.

Na strani prodaje akcija strani investitori su u poslednjih godinu dana bilo aktivniji samo u aprilu prošle godine, kada je njihov udeo bio nešto veći od 83 odsto.

Prošlog meseca stranci su bili prisutniji i u trgovini obveznicama RS gde im je učesće bilo bezmalo 14 odsto u poređenju sa maksimalnih za 12 meseci 25 odsto iz oktobra prošle i minimalnih manje od četiri odsto iz januara ove godine.

Pročitajte i ovo...