Home Vesti Tiny i sedam mikro patuljaka

Tiny i sedam mikro patuljaka

by bifadmin

Pored opšte minijaturizacije plata i penzija, evo i nekoliko sve popularnijih mikro servisa koji vam mogu olakšati rad i komunikaciju u širem smislu.

Pojava o kojoj nismo mnogo pisali, a nismo ni imali potrebe do sada, je pojam mikro blogovanja. Ukratko, to je još jedan od načina da se društveno povežete, kao što ste to do sada radili putem Facebook-a i MySpace-a. Dok se vi držite za glavu i vičete u sebi: „Dokle više!“, na nama je da vam što kraće objasnimo u čemu je stvar. Dakle, radi se o spoju SMS-a i statusa na Facebook-u i to u ograničenom prostoru od 140 karaktera. Vi pišete, prijatelji vas čitaju i to je to. Najpopularniji servis ovog tipa je Twitter. Mišljenja su podeljena, jer dok postoji armija fanova „tviteraša“ koji se u svojim malim zajednicama međusobno prate i čitaju, takođe postoje i oni koji ne vide u čemu je svrha postojanja ovakvog tipa izražavanja.

Ostavimo na stranu Twitter i mikro blogovanje, već pređimo s podnaslova na konkretno. Dakle, iz ograničenog prostora koji je u pomenutom slučaju 140 karaktera, a u nekim okolnostima i manje, kao što su potpisi na forumima, statusi na društvenim mrežama i ograničen broj slova za pisanje komentara na sajtovima koji imaju vesti, izrodilo se mnoštvo „tiny“ servisa koji su se pokazali veoma praktičnim, čak i kad niste ni sa čim ograničeni.

TinyTinyUrl.com je servis koji vam omogućava da dugačke web adrese skratite na samo nekoliko karaktera. To praktično znači da ako je adresa dosadno dugačka, vi je možete svesti na uglavnom šest karaktera i tako je dalje širiti po web-u. Adresa bi posle skraćivanja izgledala otprilike ovako: tinyurl.com/d9vowp, a unošenjem iste (na web-u klikom), doćićete do tekstova iz ove rubrike na našem sajtu.

Sledeći, možda i važniji, servis je TinyPic.com koji vam, kao što mu ime kaže, omogućava da pošaljete sliku i da je imate u, takođe, minimiziranoj adresi. Idealno kada neku sliku treba brzo poslati i podeliti sa drugima. Pored slika, možete poslati i video fajlove, a veoma korisna opcija je i smanjivanje veličine slike putem predefinisanih vrednosti, za avatar, forum itd… Sajt će vam posle slanja slike istu dati kao jednostavnu adresu ili kao univerzalni bb kod za forum.

Idemo dalje do TinyPaste.com servisa koji vam nudi da brzo pejstujete neki tekst, formatirate ga, dodate mu video ili sliku i postavite, takođe u vidu skraćene adrese. Ovo je korisno iz više razloga, pogotovu dok se stvaraju radne verzije nekih dokumenata. Vašim saradnicima možete poslati deo po deo dok je tekst u nastajanju ili finalnu verziju na ocenu i to sve u okviru samo jedne (mikro) adrese, dakle bez kačenja fajlova za mejl više puta, sve dok se konačna verzija ne usaglasi.

Za kraj smo vam ostavili najslađi deo tiny-mini revolucije na adresi TinyChat.com. Iako je sajt svež i još je praktično u beta verziji, veoma je funkcionalan, a mogućava vam da na brzinu napravite sobu za chat i u istu pozovete koga god hoćete. Sve uz mikro adresu, zar ima mesta sumnji? Dakle, ko se prvi dokopa sajta, taj napravi sobu i u nju pozove buduće sagovornike uz pejstovanje samo jednog linka. Na gostima, a i na vama je prvenstveno, da izaberete nadimak pod kojim ćete se predstaviti drugima. Ako prilikom četovanja na poslu napravite i ozbiljan izraz lica i udubite se u „situaciju“, niko vas neće dirati jer će misliti da radite nešto veoma važno, dok kolegama objašnjavate zašto se njihov ajvar ubuđao preko zime, a vaš ne.

Naravno, konkurencija ne spava, pa sličnih sajtova je bilo i biće ih, a vama je, u principu, sve jedno koji ćete koristiti, sve dok služe svrsi. Ovakvi i slični servisi će nam verovatno promeniti dosta navika u budućnosti, s obzirom da se baziraju na ad hoc principu i nije čudo što se pojavljuju u vremenu kada je sve po malo ad hoc.

Na kraju, postavlja se pitanje: Da li će ovakvi servisi ikako pomoći da svetska privreda izađe iz duboke recesije? Neće, osim što ćete u maniji sveopšte štednje uštedeti koji karakter i možda malo vremena. Mikro vremena.

Uroš Nedeljković

broj 54, april 2009.

Pročitajte i ovo...