Home VestiBiznis & Finansije Prvo suđenje za imovinu stečenu kriminalom

Prvo suđenje za imovinu stečenu kriminalom

by bifadmin

Danas je nastavljeno suđenje Miloradu Ulemeku Legiji, a očekivalo se da će ishod istog biti oduzimanje nelegalno stečene imovine, odnosno Legijine kuće na Ceraku. Po izlasku iz sudnice Legijin advokat izjavio je da je Ulemeku privremeno oduzet jedan deo kuće.

Da podsetimo, Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom stupio je na snagu 1. marta ove godine, a prvi na udaru našao se Legija. Od tada je cela njegova imovina pod blokadom, u iščekivanju završetka suđenja.

Trenutno se preispituju načini na koji je Milorad Ulemek Legija stekao imovinu, a tužilaštvo tvrdi da je spornu kuću (na Ceraku) kupio novcem od otmice Vuka Bajruševića.

Ako sud donese odluku o oduzimanju imovine, to će biti prva presuda ove vrste, donesena na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene organizovanim kriminalom. Javno mnjenje smatra da bi ta presuda bila podstrek za borbu protiv kriminala i dokaz da država zaista želi obračun sa istim.

Iako još nije donesena presuda, ministarka pravde, Snežana Malović, smatra da bi uspešnom primenom ovog zakona državna kasa mogla da biti otežana za dve milijarde evra. Državni sekretar pravde, Slobodan Homen, izjavio je u Kažiprstu da će do kraja godine u Srbiji biti oduzeta imovina stečena kriminalom u minimalnoj vrednosti od 50 miliona evra. Pošto ovi procesi dugo traju, imovina optuženih će biti zamrzavana, kako se ne bi otvorile mogućnosti za razne malverzacije, poput prenošenja imovine na drugo lice i sl. Dakle, privremeno oduzimanje je samo prvi korak na putu ka kažnjavanju svih onih koji su, baveći se organizovanim kriminalom, stekli bogatstva.

Pročitajte i ovo...