Home VestiBiznis & Finansije Bečka berza: Širenje u regionu

Bečka berza: Širenje u regionu

by bifadmin

Predsednik Uprave Bečke berze najavio je širenje u regiji, a među tržištima za koje su zainteresovani naveo je i Beogradsku i Zagrebačku berzu.

Nakon širenja na Budimpeštu, Prag i Ljubljanu, Bečlije traže nove akvizicije, izjavio je predsednik Uprave, Hajnrih Šaler (Heinrich Schaler), u razgovoru za Rojters. Među berzama koje su im zanimljive u narednih tri do pet godina, Šaler je naveo hrvatsku, srpsku, rumunsku i bugarsku kao najzanimljivije.

U zagrebačkim medijima, ovim povodom, podsećaju da su se krajem marta pojavile spekulacije o tome da Bečka berza planira da preuzme Zagrebačku, no iako su iz Beča potvrdili da su zainteresovani, negirali su da su započeli pregovore. Bečka berza je u međuvremenu pokrenula postupak dokapitalizacije od 100 miliona evra, kako bi prikupila novac za otplatu ranijih kupovina. I dok na Beogradskoj berzi vlada mrtvilo u Zagrebu od 7. septembra uvode novi specijalizovani pokazatelj tržišnog trenda, indeks Crobex10. U njemu će biti deset deonica iz sastava indeksa Crobex s najvećom „free-float“ tržišnom kapitalizacijom i prometom, najavljeno je sa Berze.

Pročitajte i ovo...