Home VestiBiznis & Finansije BIH ne smije potrošiti ni euro bez dozvole MMF

BIH ne smije potrošiti ni euro bez dozvole MMF

by bifadmin

Svaki kredit, bilo da je riječ o zaduženju za gradnju autocesta ili nekoj drugoj javnoj investiciji, morat će biti podvrgnut “skeniranju” Monetarnog fonda koji ga može odobriti ili odbiti, čime se odmah dovodi u pitanje nastavak aranžmana i transfer tranši iz kredita

Sklapanjem stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Bosna i Hercegovina (BIH) obavezala se da o doslovno svakom koraku koji se tiče prikupljanja i trošenja novca konzultira Monetarni fond i traži suglasnost.

Naime, prema usaglašenom tehničkom Memorandumu o razumijevanju između BIH i MMF-a, vlasti u BIH se ubuduće uopće neće moći zaduživati u inozemstvu, niti unutar BIH, bez dozvole financijske institucije iz Washingtona.

Svaki kredit, bilo da je riječ o zaduženju za gradnju autocesta ili nekoj drugoj javnoj investiciji, morat će biti podvrgnut “skeniranju” Monetarnog fonda koji ga može odobriti ili odbiti, čime se odmah dovodi u pitanje nastavak aranžmana i transfer tranši iz kredita. Istovremeno, niti jedna razina vlasti u BIH, državni, entitetski ili kantonalni, neće moći usvojiti nikakvu izmjenu proračuna bez suglasnosti MMF.

Ulaskom u trogodišnji kreditni aranžman “težak” 1,2 milijarde eura, BIH je pristala da MMF u cjelini preuzme kontrolu njenog financijskog poslovanja i vlasti su sada obvezne da na dnevnoj bazi Fondu šalju relevantne informacije.

Svakog tjedna i mjeseca BIH će morati obavještavati MMF o rastu ili padu prihoda, makroekonomskoj situaciji, eventualnim mjerama, svakoj regulatornoj odluci koja se tiče bankarskog sektora, slati podatke o aktivnostima banaka, visini kamata i sl. Uz to, BiH se obavezala da će Fondu dati svaku informaciju koju kreditor zatraži.

Tromjesečno će BIH u Washington slati potpuni pregled stanja, svih prihoda i rashoda na državnom i entitetskom nivou, a radi kontrole ispunjavanja obaveza dogovorenih sa Fondom.

Za MMF je najvažnije da javna potrošnja u BIH ostane u okvirima prikupljenih prihoda, a svaku rasipnost ili stvaranje obaveza za koje nema novca, Fond neće tolerirati.

(Dnevni Avaz)

Pročitajte i ovo...