Home VestiBiznis & Finansije Britanija dobija Piratsku partiju

Britanija dobija Piratsku partiju

by bifadmin

The Pirate Party UK, koja je posvećena reformi zakona o autorskim i srodnim pravima, registrovana je u elektorskom registru prošle nedelje. Endrju Robinson, lider britanske Piratske partije je izjavio da je „stranka još u ranoj fazi“ i dodao da za sada imaju oko 250 članova.

uk pirate partyKomisija za registraciju je dozvolila partiji finansiranje i da bude na listi na sledećim opštim izborima, koji će se održati najkasnije do juna 2010. godine. Podestimo da je Piratska partija u Švedskoj dobila mesto u Evropskom parlamentu u maju ove godine.

Kampanja koju će ova partija sprovoditi do izbora će se bazirati na reformi patentnih i autorskih prava kao i protiv svih vidova elektronske prismotre. Najvažnija stvar, u skladu sa imenom partije, je izuzeće od zaštite autorskim pravima nekomercijalne razmene fajlova među korisnicima, što smatraju kao šire tumačenje „pravičnog“ korišćenja. Naime u britanskim zakonima o autorskim pravima, izuzeća postoje za neke novinske agencije i škole.

U maju su vladini savetnici su procenili da postoji sedam miliona korisnika koji razmenjuju fajlove u Ujedinjenom Kraljevstvu. Robinson smatra da „vlada predlaže da svi koji razmenjuju fajlove u Britaniji trebaju biti kažnjeni sa 50.000 funti, što bi prouzrokovalo bankrotstvo 10% stanovništva, a to pokazuje da nam treba partija koja razume tehnologiju.“ Robinson se osvrnuo i na pitanje prismotre i Google Street View-a, ističući da se zakon mora reformisati i da problem sa snimanjem zgrada ne bi trebao da postoji sve dok bezbednost nije ugrožena.

Partija trenutno ne sarađuje sa sličnim partijama u drugim državama i „struktoralno i finansijski su nezavisni“, ali kažu da postoji razmena informacija i ideja. Trenutno postoji 24 piratske organizacije širom sveta, dok srpska varijanta postoji samo na sajtu Facebook.

Pročitajte i ovo...