Home Tekstovi Nacionalni parkovi: Turizam i kako ga ubiti

Nacionalni parkovi: Turizam i kako ga ubiti

by bifadmin

Srbija je lepa zemlja. To nas uče od malena. Dovoljno je odmaći od gradova i betona da bi se u to uverili. Međutim, takođe nas uče da je Srbija najlepša zemlja, a to se već ne može izmeriti. Problem nastaje kada neko pokuša trapavo da unovči samoproklamovani epitet „najlepše zemlje“ u kombinaciji sa opštim trendom „povratka prirodi“. Tada strada građanin „najlepše zemlje“, potencijalni turista.

Proleće je stiglo taman na vreme. Idealno za tumaranje po prirodi, pešačke ture ili vožnju bicikla. Zaljubljenici u prirodu vole prostranstva i spoj reke i šume. Letimičan topografski pogled uputio bi ih na NP Đerdap, prelepo i zaštićeno parče prirode. Sve zvuči primamljivo: retke životinjske vrste, prašuma, Dunav, čist vazduh i arheološki lokaliteti, a ni udaljenost od urbanih centara nije prevelika. Čak i prvi pogled na cenovnik, prema kome prenoćište u lovačkoj kući košta 950 dinara, ne kvari idilu. Ali detaljnija računica odbija i najtvrdokornije „zelene“.

đerdap 1Naime, pomenuto prenoćište sa doručkom košta 732 dinara više. Tačno 1.682 dinara. Naravno cena je izražena po osobi, koja je očigledno veoma ješna. Stručni pratilac koštaće vas 3.363 dinara. Stručnjak je obavezan. Bez dozvole vodiča ni šetnja nije dozvoljena. Pod šetnjom se podrazumeva korišćenje pešačkih staza. Posmatranje divljači košta 2.375 dinara i to za grupu do deset ljudi. Ako vas ima jedanaest, teško vama. Da ne grešimo dušu, samo posmatranje okoline je veoma jeftino i to iz tzv. „vizitorskog centra“ i košta 100 dinara. Za preko 10 osoba – 50 odsto popusta, kao u „telešopu“. Posmatranje ptica u trajanju do četiri sata je okruglo 2.000 dinara. Nije nam jasno zašto se trend nezaokruživanja cena prelomio na jadnim pticama. Prostim računanjem, minut gledanja ptica košta 8,3 dinara. Zato nemojte mnogo da trepćete i ponesite kapi za oči.

đerdap 2U ovoj digitalnoj epohi, sa više nego dostupnim spravama za fotografisanje i snimanje, ako ste negde bili, a niste to ovekovečili, to je isto kao da niste nigde ni bili. To dobro zna i uprava Đerdapa, pa će vam fotografisanje naplatiti 1.682 dinara po danu. Dakle, isto koliko i noćenje sa doručkom. Ako želite da prespavate i doručkujete, a pri tome koji put i škljocnete, spremite 3.364 dinara. Pazite da ne gledate mnogo naokolo, da vam i to ne bi naplatili kao recimo, uslugu „posmatranja uvenulog lišća, 32 dinara po listu“. Naravno, u cenovniku ima još usluga, kao što su: usluge prevođenja, vožnje terenskog vozila, vožnja gliserom, itd.

Evo i jedne anegdote. Grupa biciklista okupljenih oko freebiking.org foruma krenula je u aprilu ove godine na turu po Đerdapu. Tamo ih je zatekla i neprijatna činjenica da moraju platiti stručno lice da ide sa njima, iako su neki od njih taj put poznavali bolje od dotičnog lica. Tada su još važile stare cene, pa su prošli relativno jeftino, 2.700 dinara. Uprava je i ovakve slučajeve predvidela pa ih je stručno lice pratilo na „ekološkom“ motorciklu marke tomos, model APN6.

Međutim, nisu svi nacionalni parkovi i rezervati iskoristili priliku da naplate vazduh i zeleno lišće. Specijalni rezervat prirode „Zasavica“ naplaćuje ulaz 100, a vožnju brodićem sa stručnim predavanjem 250 dinara. U restoranu će vas kafa koštati 50 dinara. Fruška Gora za Prvi maj naplaćuje ulaz 100 dinara po automobilu, sa pravom loženja vatre i pride kesom za đubre. Ulaz u popularnu „Đavolju Varoš“ košta 250 dinara, a slična je situacija i u ostalim parkovima. Samo pitanje je koliko dugo?

CENOVNIK JP “NACIONALNI PARK ĐERDAP”
Cene usluga su regulisane važećim cenovnikom JP „Nacionalni park Đerdap“ za 2009. god. a one su:

  • Prenoćište u lovačkoj kući – 950 din/osobi,
  • Prenoćište sa doručkom u lovačkoj kući – 1682 din/osobi,
  • Stručni pratilac – 3363 din/dan,
  • Posmatranje divljači u gruppi do 10 ljudi – 2375 din/grupa,
  • Snimanje i fotografisanje – 1682 din/dan,
  • Korišćenje terenskog vozila – 5605 din/dan,
  • Prevodilac – 2803 din/dan,
  • Pojedinačna poseta „Vizitorskog centra“ – 100 din,
  • Grupna poseta „Vizitorskog centra“ (min. 10 osoba) – 50 din/osobi,
  • Posmatranje ptica (do četiri sata) – 2000 din,
  • Turistička vožnja gliserom (od jedne do tri osobe) – 5000 din/po satu,
  • Turistički vodič (obilazak Nacionalnog parka Đerdap) – 500 din/po satu.

Izvor: www.npdjerdap.org

Uroš Nedeljković
broj 56, jun 2009.

Pročitajte i ovo...