Home VestiBiznis & Finansije Srbija: Štrajkovi sve radikalniji.

Srbija: Štrajkovi sve radikalniji.

by bifadmin

U Srbiji, prema podacima Saveza samostalnih sindikata, koji rade ili su radili u 29 preduzeća trenutno štrajkuje između 32 i 33 hiljade radnika, a čak 180 hiljada radnika ne prima platu.

U Srbiji je od početka godine do danas, bar 51 preduzeće bilo u štrajku. Radna grupa koju je formirala Vlada trebalo bi za pet dana da usvoji konačnu verziju mera kojima bi sprečila produbljivanje krize koja preti da se pretvori u opštedruštvenu. Štrajkovi su postali sve češći, a radnici su u svojim zahtevima sve odlučniji i radikalniji.

Pošto se odlučio na radikalan potez, odsekavši sebi prst u znak protesta, Zoran Bulatović je izvukao tekstilni kombinat Raška iz stečaja, a radnici su počeli da primaju zaostale plate. Iz solidarnosti sa njima kaže da je napravio novi radikalni potez – odbio je ponudu nemačke firme da doživotno dobija njenu platu. “Uporni smo, istrajaćemo. Odstranio sam deo tela, rekao sam zbog čega. Nije mi cilj bio da se javno eksponiram, cilj je bio da neko nas može da prihvati, da neko nas vidi, da razume naše probleme i da o tim problemima počne da se priča”, izjavio je Bulatović za beogradske medije.

Pročitajte i ovo...