Home VestiBiznis & Finansije U Srbiji poništena četvrtina privatizacija

U Srbiji poništena četvrtina privatizacija

by bifadmin

Prema podacima Agencije za privatizaciju, u Srbiji je od 2002. godine do sada raskinuto 424 ugovora o privatizaciji, što je oko 23 odsto od ukupnog broja preduzeća prodatih na tenderima i aukcijama.

Na tenderima je prodato 108 preduzeća, a zbog neispunjavanja obaveza ugovori su raskinuti sa 21 kupcem. Od ukupno 1.717 preduzeća prodanih na aukcijama, poništene su privatizacije 403 kompanije.

Najčešći razlog raskida ugovora je neispunjavanje ugovorenih obaveza koje se odnose na investiranje i poštovanje socijalnog programa, zatim prestanak proizvodnje, neisplaćivanje kupoprodajne cene i prodaju imovine preduzeća.

Agencija za privatizaciju je navela da je na Beogradskoj berzi prodata imovina 134 preduzeća u kojima je prethodno raskinut ugovor o privatizaciji, čime je ostvaren prihod od 60,4 miliona evra.

Ukupni prihodi od privatizacije poduzeća na tenderima iznosili su 1,2 milijarde evra, a raskinuti su ugovori vredni 472 miliona evra, Prihod od preduzeća prodatih na aukcijama iznosio je 1,1 milijardu evra, a raskinuti su ugovori o privatizaciji ukupne vrednosti 286,6 miliona evra.

Preko berze je privatizovano 545 akcionarskih društava i još 813 prethodno privatizovanih kompanija. Ukupno je u Srbiji, preko tendera, aukcija i prodaje akcija na berzi, privatizovano 2.504 preduzeća za 2,9 milijardi evra, navela je Agencija za privatizaciju Srbije.

Pročitajte i ovo...