Home VestiBiznis & Finansije Velika Britanija: nova pravila za useljenike

Velika Britanija: nova pravila za useljenike

by bifadmin

Britanska vlada je objavila predlog prema kojem neki imigranti neće moći da dobiju britansko državljanstvo zbog „lošeg ponašanja“.

Useljenici iz zemalja izvan EU će dobijati ili gubiti bodove koji se broje za dobijanje državljanstva, pa tako i pasoša, zavisno od svog ponašanja i ekonomske vrednosti u datom trenutku, objavljuje BBC.

Vlada kaže da će dobijanje državljanstva ovako biti povezano sa poštovanjem pravila, dok opoziciona Konzervativna stranka smatra da je predlog zapravo indikacija toga da je vlada izgubila kontrolu nad imigracijom.

Do sada je dobijanje britanskog državljanstva manje više bilo automatsko pravo svakog useljenika koji je u zemlji legalno proveo najmanje pet godina, naučio engleski jezik, plaćao porez i poštovao zakon. Novi sistem, koji zasnovan na bodovima, umnogome bi promenio dosadašnja pravila.

Imigranti bi sada posle pet godina legalnog boravka dobijali status „uslovnih državljana“ u narednih godinu do pet godina bi nastojali da skupe dovoljno bodova da taj status postane i stalan. Imigranti sa deficitarnim kvalifikacijama bi dobijali više bodova koji se broje za dobijanje državljanstva. Bodove bi mogli da skupljaju i aktivnim učešćem u političkim strankama i sindikatima. Useljenici bi takođe dobijali pozitivne poene ako su spremni da rade bilo gde u zemlji ili za dobrovoljni rad.

Sa druge strane, ono što se smatra za „loše ponašanje“ bi nosilo kaznene, ili negativne, bodove. Vlada je nagovestila da bi takvo ponašanje moglo da bude, na primer, učešće u demonstracijama protiv britanskog vojnog prisustva u Avganistanu.

Pročitajte i ovo...