Home VestiBiznis & Finansije Disney kupio Marvel

Disney kupio Marvel

by bifadmin

Gigant industrije zabave, kompanija Walt Disney, kupila je najvećeg američkog (i svetskog) izdavača stripova, popularni Marvel, za četiri milijarde dolara.

Ovom akvizicijom „Miki Maus“ je postao vlasnik bogatog portfolija od preko 5.000 Marvelovih junaka. Upravo zato, najveći fanovi Marvelovog univerzuma strahuju nad sudbinom superheroja poput Spajdermena, Hulka, Srebrnog Letača i sličnih.

Međutim, čelnici upravnih odbora obe kompanije objavili su da neće biti apsolutno nikakvih promena u uredničkoj i izdavačkoj politici najnovijeg Disney-ovog čeda, čak ni u onim izdanjima namenjenim zrelijoj publici, prepunim seksa i nasilja.

Takva odluka je i razumljiva s obzirom da je Marvelov prošlogodišnji ukupan prihod iznosio 8,6 milijardi dolara. Osim izdavanjem stripova, ova kompanija značajan deo profita ostvaruje i licenciranjem svojih junaka za holivudske spektakle.

Samo od prodaje ulaznica treći deo filmske sage o Spajdermenu zaradio je širom sveta skoro milijardu dolara. Zbog toga je pre nekoliko godina osnovan i Marvelov filmski studio, o čemu su sigurno razmišljali i odgovorni u kompaniji Walt Disney. Pogotovo ako se uzme u obzir i da istoj medijskoj imperiji pripadaju i filmski studiji Pixar i Miramax, kao i ABC, najveća televizijska mreža u SAD.

Pročitajte i ovo...