Home VestiBiznis & Finansije SZO: Nema dovoljno vakcina protiv H1N1

SZO: Nema dovoljno vakcina protiv H1N1

by bifadmin

Svetska zdravstvena organizacija predviđa da bi čak trećina svetske populacije, odnosno više od dve milijarde ljudi, moglo da oboli od svinjskog gripa. Ove godine vakcina će biti za upola manje ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da bi H1N1 virus svinjskog gripa trebalo da bude u sklopu sezonske vakcine protiv gripa sledeće godine. Takođe, SZO predviđa da bi čak trećina svetske populacije, odnosno više od dve milijarde ljudi, moglo da oboli od svinjskog gripa. Ove godine vakcina će biti za upola manje ljudi.

Međutim, zdravstveni zvaničnici naglašavaju da bi stariji ljudi mogli da imaju određeni nivo imuniteta, zato što su bili izloženi sličnom virusu tokom 1950-ih. Većina slučajeva H1N1 je blage jačine, ali bi za neke pacijente virus mogao da bude smrtonosan. Hronični bolesnici i trudnice su najosetljiviji.

Vakcina je najbolji način za prevenciju gripa, ali ove zime biće dovoljno vakcina protiv virusa H1N1 za samo šestinu svetske populacije. Zdravstveni zvaničnici računaju na svest javnosti da bi se pandemija držala pod kontrolom. Oni naglašavaju da treba održavati higijenu, držati prste dalje od svog nosa, očiju ili usta, kašljati u svoj lakat i često prati ruke. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da bi sezonska vakcina protiv gripa sledeće godine trebalo da sadrži i zaštitu od virusa H1N1.

Pročitajte i ovo...