Home VestiBiznis & Finansije Danas studentski protest

Danas studentski protest

by bifadmin

Danas u podne, beogradski studenti će krenuti u protestnu šetnju koja će se završiti ispred zgrade Vlade, sa zahtevima da se reše njihovi problemi sa bodovanjem, ali i novi, koji su u međuvremenu iskrsli nespretnim rešavanjem starih.

Na početku ovog semestra, 5. oktobra, održan je protest studenata koji su tražili rešavanje sledećih problema: plaćanje školarine onim studentima koji imaju uslova za zbirin upis (bar dok se ne popuni predviđena budžetska kvota), finansiranje akademaca koji imaju između 48 i 60 bodova, zahtev za propisivanjem kvote za master i doktorske studije, kao i manje uslovljavanja za završetak studija onih koji po programu moraju da završe fakultet do 2012. godine.

Tada je Ministarstvo prosvete odbilo plaćanje zbirnog upisa, a za one sa prosekom bodova između 48 i 60 odlučilo učestvuje u finansiranju sa 20%, što je izazvalo revolt akademaca. Poslednja dva zahteva, vezana za kvote i studente koji završavaju fakultete do 2012. godine su ispunjena. Međutim, i tu ima propusta – određeni fakulteti imaju manje kvote za master nego što je broj studenata koji redovno studiraju, a studenti učiteljskog, matematičkog i nekih drugih fakulteta ako ne završe master, praktično ni nemaju diplomu.

Zbog svega navedenog, studenti će danas šetati sa Voždovca i sa Filozofskog fakukulteta, spojiti se na Slaviji i čekati pred Vladom da ih neko primi.

Pročitajte i ovo...