Home VestiBiznis & Finansije Evropski parlament usvojio rezoluciju o vizama

Evropski parlament usvojio rezoluciju o vizama

by bifadmin

Evropski parlament (EP) u Briselu je u četvrtak usvojio rezoluciju podrške ukidanju viza Evropske unije, počev od 19.decembra, za državljane Srbije, Crne Gore i Makedonije. Za rezoluciju je glasala velika većina poslanika a dokument je predstavila izvestilac EP za viznu liberalizaciju, Tanja Fajon.
Ova rezolucija nema obavezujuće dejstvo, već je konsultativna i poslužiće kao politička preporuka poslanika EP članovima Saveta ministara EU – dok se očekuje da će ministri dati konačnu reč o viznoj liberalizaciji za tri zemlje zapadnog Balkana do kraja ovog meseca. U sredu uveče, na raspravi o toj temi, evropski komesar za pravosuđe Žak Baro čak je ocenio da je to istorijski čin u politici viza Evropske unije.

Izvestilac Evropskog parlamenta o viznoj liberalizaciji za tri zemlje Zapadnog Balkana Tanja Fajon je izrazila zadovoljstvo zbog očekivane odluke o ukidanju viza i podsetila da su građani tih zemalja zbog viznog režima Unije izolovani, te da su u bivšoj Jugoslaviji imali više prava i sloboda za putovanje.

Baro je na vrlo pažljiv i odmeren način uvažio politički motivisane pozive nekih grupa i krugova u Evropskom parlamentu da se i Albaniji i Bosni i Hercegovini, pa i Kosovu, pomogne da u manje-više dogledno vreme ispune uslove i dođu do slobodnog viznog režima za „šengenski prostor“ Evropske unije.

I, da ne bi bilo zabune oko trnovitog puta preko kojeg se do toga dolazi, odmah je predočio ono što su politika i čvrsti uslovi Saveta ministara Evropske unije: „Ja bih, s tim u vezi, želeo da potvrdim čvrstu rešenost Evropske komisije da pomno prati ispunjavanje svih merila, utvrđenih u putnim mapama-programima mera za sve zemlje kojih se to tiče“.

Kako je objasnio Baro, Makedonija je već ranije ispunila sve uslove, a u oktobru su dve misije stručnjaka Evropske komisije ustanovile da su sve tražene reforme i mere u putnim mapama valjano ispunile i Srbija i Crna Gora.

Pomoć za BiH i Albaniju

G. Baro je u raspravi u EP je i da je Evropska komisija spremna da pomogne i vlastima Bosne i Hercegovine i Albanije da sprovedu nužne standarde i polovinom iduće godine, ako je moguće, takođe dođu do šengenskog slobodnog viznog režima Evropske unije.

Austrijska poslanica Lara Lunaček, koja je i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, se snažno založila da ni Kosovo ne ostane „crna rupa“ na Balkanu. I, štaviše, kao da nije razumela da je par minuta pre toga Baro naglasio da Srbija ispunjava sve uslove, rekla je da je „čula da u Srbiji nije sve u redu“ oko ispunjavanja uslova za viznu liberalizaciju. Britanska poslanica Sara Ludford je, pored ostalih, zatražila da i Velika Britanija, iako nije u šengenskom prostoru, ukine vize za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

(BBC)

Pročitajte i ovo...