Home VestiBiznis & Finansije Raspisan tender za drugog operatera fiksne telefonije

Raspisan tender za drugog operatera fiksne telefonije

by bifadmin

RATEL (Republička agencija za telekomunikacije) je objavila danas tender za drugog operatera fiksne telefonije, koji, prema postavljenim standardima, mora da ima više od milion pretplatnika i prošlogodišnji prihod veći od 200 miliona evra. Potencijalni učesnici tendera ocenjuju ove uslove kao staromodne i prevaziđene.

Uslov za učešće na tenderu je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od 10 miliona evra, a prijave za tendersku dokumentaciju operateri će moći da podnesu od 30. novembra do 4. decembra, uz uplatu 25.000 dinara i 500 evra. Rok za dostavljanje ponuda je 12. januar 2010. godine, dok će se pobednik tendera znati 10. februara.

Iskustvo pokazuje da potencijalni operateri uglavnom daju potcenjene cene, ali vlasti poručuju da je najpametnije formiranje cena u uslovima krize prepustiti tržištu.

Već četiri godine postoje uslovi za raspisivanje ovog tendera, a za to vreme neke kompanije nisu krile zainteresovanost za pružanje usluge fiksne telefonije. Međutim, sada, pod ovim uslovima, iz SBB-a (jednog od najjačih mogućih konkurenata Telekomu), kažu je ovako koncipirana linenca veoma staromodna i prevaziđena, jer se ignorišu postojeći resursi postavljanjem uslova za izgradnju novih mreža, što samo može dovesti do situacije da poskupi servis za korisnike ili da propadne javno nadmetanje.

Zato operateri smatraju da je bolje rešenje potpuna liberalizacija fiksne telefonije, kako bi sve firme mogle da se nadmeću.

Pročitajte i ovo...