Home VestiBiznis & Finansije Zastava: Natezanje oko osnivačkog kapitala

Zastava: Natezanje oko osnivačkog kapitala

by bifadmin

Nove vesti iz Zastave – proizvodnjom petnaestohiljaditog punta ova fabrika će oboriti svoj dvodecenijski rekord u proizvodnji, ali zbog više puta odlaganog roka nova kompanija „Fiat automobili Srbija“ neće od Italijana dobiti osnivački ulog od 200 miliona evra.

E kapija javlja da je proizvodnja u broju od 15 000 automobila, iako najveća u proteklih 20 godina, ipak ispod onoga što je ugovornim obavezama najavljivano. To je verovatno jedan od razloga zbog koga ugovor, koji doduše nije aneksiran, neće biti ispoštovan u pogledu uplate osnivačkog kapitala.

align=“justify“>

align=“justify“>Medijska su nagađanja da će ovaj početni kapital biti prepolovljen, ali da bi Fijat nakon potpisivanja aneksa trebalo da utvrdi dinamiku ulaganja 800 miliona evra u fabriku u Kragujevcu do 2011. godine, kada bi trebalo da počne proizvodnja potpuno novog modela vozila.

Osim osnivačkog uloga, do promene planova je dovela ekonomska kriza, i to onih da se već krajem ove godine proizvodi 240 000 automobila. Plan za narednu godinu je peizmeniji – proizvodnja 30 000 punto automobila, između kojih i onih na gas.

Pročitajte i ovo...