Home VestiBiznis & Finansije H1N1: Vakcinacija doživela fijasko

H1N1: Vakcinacija doživela fijasko

by bifadmin

Fijasko akcije koordinisane vakcinacije stanovništva protiv takozvanog svinjskog gripa sve je vidljiviji u Evropi.

Mnoge evropske zemlje, naime, očajnički pokušavaju da se reše viškova vakcina, pošto se pokazalo da je zainteresovanost građana za takvu zaštitu od virusa H1N1 previše mala.

Francuska je otkazala polovinu prvobitne narudžbine vakcija, objavila je ministar zdravlja Rozlin Bašlo: „U skladu sa preporukama međunarodnih zdravstvenih vlasti, otkazala sam narudžbine 50 miliona doza vakcina. Te narudžbine niti su plaćene niti su isporučene, čime ćemo uštedeti više od 300 miliona evra“, rekla je ona.

Bašlo je objasnila da je narudžbina od instituta Sanofi Paster otkazana bez ikakvog obeštećenja, a da će francuska vlada sa ostalim isporučiocima, Glakso Smit Klajnom i Novartisom, odlučno pregovarati kako bi izbegla plaćanje penala.

Prvobitna narudžba 94 miliona doza

Francuska je prvobitno naručila čak 94 miliona doza vakcina, sledeći tadašnja uputstva Svetske zdravstvene organizacije da bi svaki gradjanin trebalo da primi dve doze.

Šest meseci kasnije, objavljeno je da je jedna doza dovoljna – ali, kasno je, vakcine su već poručene, a interesovanje građana je veoma malo: do sada je vakcinu primilo svega oko pet miliona od ukupno 64 miliona Francuza.

Opozicija, razume se, priliku da napadne vladu nije propustila. Politički komentator Katrin Gijardi o tome kaže: „Kritike su oštre, izmedju ostalog i zato što je cela kampanja za vakcinaciju – troškovi nabavka vakcine i ubedjivanje gradjana da se vakcinišu – koštala oko 2,2 milijarde evra. Ljudi se pitaju ko je i zašto toliko omanuo u proračunima“, kaže on.

Opozicioni socijalisti smatraju da je od vladine kampanje „vakcinisati celo stanovništvo“ koristi imala jedino farmaceutska industrija.

Šta će biti pouke?

Predstavnik Benua Amon zatražio je odgovore na pitanja kako je doneta ta odluka, pod čijim uticajem, i koje pouke namerava vlada da izvuče iz ove po svemu neuspešne kampanje.

Portparol vladajuće stranke UMP Dominik Paje odgovorio je da je država bila obavezna da preduzme sve moguće mere prevencije: „Zamislite da se dogodilo obrnuto – da nije bilo dovoljno vakcina, da nije bilo dovoljno maski, i da su posledice pandemije bile onakve kakve su najavljivane, vlada bi bila razapeta na krst“, kaže on.

Osim što otkazuje narudžbine, vlada pokušava da zainteresovanim zemljama proda prekobrojne vakcine. To, međutim, nije lako, pošto i druge zemlje imaju isti problem – mušterije traže i Nemačka i Holandija, a sličan korak razmatraju Španija i Britanija.

Poljska je jedina članica EU koja nije nabavila vakcine za svoje građane, niti to namerava da čini. Odluka je objašnjena činjenicom da proizvođači vakcine nisu želeli da preuzmu odgovornost za eventualne neželjene posledice.

(BBC)

Pročitajte i ovo...