Home VestiBiznis & Finansije Još jedna lista na kojoj nema Srbije: Francuzi najbolje žive

Još jedna lista na kojoj nema Srbije: Francuzi najbolje žive

by bifadmin

Časopis International Living i ove godine je sproveo istraživanje tokom kog j rangirano 196 zemalja sveta po kvalitetu života. Među tih 196 zemalja nema Srbije, a najbolje rangirana od ex-Yu država je Slovenija na 27. mestu, koja je za sobom ostavila države kao što su Švedska, Monako ili Japan.

Prvo mesto uverljivo je zauzela Francuska u kojoj „se uživa u životu i malim detaljima“, zahvaljujući maksimalnom broju poena (100) u kategorijama kao što su nivo sloboda, zdravstvo i sigurnost života, veoma dobroj ekološkoj situaciji (92 poena) i povoljnoj klimi. Francusku prate Australija, Švajcarska, Nemačka, Novi Zeland i Luksemburg. SAD su tek na 7. mestu i to jer u kategoriji –sloboda- nisu dobile maksimalan broj poena (100) nego samo 92. Ova zemlja je lošija i u pogledu zdravstva, troškova života, kulture, ekonomije i ekologije, a visok plasman je zauzela zahvaljujući izvrsnoj infrastrukturi, poboljnoj klimi i dobroj opštoj sigurnosti života.

Od suseda, Hrvatska je osvojila 37. mjesto, što je u hrvatskoj štampi komentarisano na dva načina – jedni smatraju da to pokazuje da Hrvati žive daleko iznad svojih mogućnosti, dok drugi tvrde da su rezultati istraživanja bolji od stvarnog stanja. Makedonija je na 59. mestu, a Bosna i Hercegovina na 66.mestu.

Najgore se živi u Sudanu, Jemenu i Somaliji.

Pročitajte i ovo...