Home VestiBiznis & Finansije Potrošačka ekonomija uzrokovala je krizu

Potrošačka ekonomija uzrokovala je krizu

by bifadmin

Američke Savezne rezerve (Fed) prošlog su tjedna optužene za svoj doprinos financijskoj krizi. Optužbu je tijekom svog izlaganja pred Povjerenstvom za ispitivanje uzroka financijske krize izrekla Sheila Bair, šefica tamošnje Savezne korporacije za osiguranje depozita (FDIC, Federal Deposit Insurance Corporation), jednog od američkih financijskih regulatora.

Prema mišljenju Bair, veći dio krize mogao je biti spriječen da su još 2001. uvedena snažna, sveobuhvatna Fedova pravila u prakticiranju hipotekarnoga kreditiranja. Međutim, Bair se tijekom izlaganja pred Povjerenstvom osvrnula i na širi kontekst koji je doveo do financijske krize i poslije recesije. “Ova kriza predstavlja kulminaciju desetljećima dugog procesa kojim su nacionalne politike izobličile ekonomsku aktivnost od štednje prema potrošnji, od investicija u industrijsku bazu i javnu infrastrukturu prema stanogradnji, od realnog prema financijskom sektoru.

Neopravdana potražnja

Pojedinačna politika nije odgovorna za to izobličavanje, pa nijedna reforma ne može obnoviti ravnotežu u našoj ekonomiji. Trebamo ispitati nacionalne politike s dugoročnijeg stajališta i propitati mogu li stvoriti poticaje koji će voditi poboljšanim i održivim standardima življenja građana”, tvrdi Bair u svom izlaganju dostupnom na internetu. Šefica FDIC-a navela je i nekoliko primjera koji su odgovorni za napuhavanje hipotekarnog balona. “Savezna porezna politika dugo je poticala investicije u vlasničku stanogradnju. Tvrtke za stanogradnju, poduprte vladinim mjerama, također su koristile njezinu implicitnu potporu za snižavanje troškova hipotekarnih kredita i tako stimulirale potražnju za stanovima i dugom povezanim s hipotekama”, kazala je Bair i dodala kako je takav pristup potpuno opravdan samo s političkog stajališta. Bair smatra da se u budućnosti moraju izbjegavati politike koje ohrabruju takva izobličavanja u ekonomskoj aktivnosti. “Dugoročno moramo razviti strateški pristup koji će koristiti sve dostupne instrumente – fiskalne, monetarne i regulatorne”, zaključila je Bair u izlaganju.

Manje ovlasti Feda

Svoj stav o prijedlozima da se Fedu u reformi financijske regulacije smanje ovlasti prošlog je tjedna iznio i Paul Volcker, bivši šef Feda i sadašnji ekonomski savjetnik Bijele kuće. On je u predavanju u Njujorškom ekonomskom klubu naglasio kako središnja banka treba imati snažnu ulogu i ovlasti u poslovima financijske regulacije i nadzora. Podsjetimo, Chris Dodd, predsjednik Odbora za bankarstvo američkog Senata, predložio je konsolidiranje nadzora banaka u jednom regulatoru. No Fed je poslao Doddu svoje mišljenje u kojem stoji kako su financijska stabilnost i monetarna politika komplementarne kategorije. Institucije koje su bile u središtu krize, poput Lehman Brothersa i AIG-a, bile su izvan nadležnosti Feda, naglašavaju u američkoj središnjoj banci.

(Poslovni dnevnik, Zagreb)

Pročitajte i ovo...