Home VestiBiznis & Finansije Srbija: Počinje podela besplatnih akcija NIS-a

Srbija: Počinje podela besplatnih akcija NIS-a

by bifadmin

class=“MsoNormal“>Oko 4,8 miliona građana Srbije koji imaju pravo na besplatne akcije, od srede, 6. januara, moći će da podignu po 1.700 dinara novčane naknade i potvrdu da su vlasnici pet akcija Naftne industrije Srbije.

class=“MsoNormal“>Tih pet akcija sada ukupno nominalno vredi 2.500 dinara, ali njima se ne može trgovati na berzi sve dok NIS ne izađe na tržište kapitala.

class=“MsoNormal“>

class=“MsoNormal“>Prema informacijama iz Pošte Srbije, oko 3,5 miliona građana ima otvorene tekuće račune u Poštanskoj štedionici i oni će 1.700 dinara moći da podignu na bilo kom šalteru pošte. Oko 1,3 miliona ljudi pri evidentiranju za besplatne akcije prijavilo je račune kod drugih banaka na koje će im biti uplaćen novac. Kako je najavljeno iz Pošte, šalteri će u sredu raditi do 17 sati.

class=“MsoNormal“>

class=“MsoNormal“>Na automatizovanim šalterima u 1.200 pošta širom Srbije građani će dobiti potvrdu o vlasništvu besplatnih akcija NIS i sa njom se ne može trgovati. Iako postoji mogućnost da se uz overeni ugovor i plaćanje takse i izvan berze mogu prodati akcije NIS, iz ministarstva ekonomije građanima savetuju da sačekaju s prodajom.

class=“MsoNormal“>

class=“MsoNormal“>Kada NIS izađe na berzu, što bi se moglo dogoditi polovinom godine, država će omogućiti građanima da na jednostavan način, preko šaltera Pošte, daju nalog za prodaju akcija, a prvo trgovanje akcijama NIS na berzi biće potpuno besplatno.

class=“MsoNormal“>

Bivši i sadašnji radnici NIS-a, za svoje akcije, sačekaće dogovor vlade Srbije i većinskog vlasnika Gazpromnjefta.

Pročitajte i ovo...