Home VestiBiznis & Finansije „Ženska industrijska revolucija“ je započela

„Ženska industrijska revolucija“ je započela

by bifadmin

Za nekoliko mjeseci žene će postati većinska radna snaga u Sjedinjenim Američkim Državama.

U zemljama OECD-a žene već danas već čine većinu visoko obrazovanog stanovništva, te većinu stalno zaposlenih profesionalaca u mnogim bogatim zemljama, uključujući i SAD. Ne smije se zaboraviti da žene sjede i na čelu mnogih najuspješnijih svjetskih kompanija, od američkog Pepsija do francuske Areve.

Stoga se jačanje ekonomske snage žena zasigurno može shvatiti kao najveća društvena promjena modernog doba. Ne tako davno, samo generaciju ranije, žene su bile ograničene na bavljenje isključivo uslužnim zanimanjima, često su bile žrtve seksističkog uznemiravanja, a od njih se očekivalo da nakon rođenja djece odustanu od karijere i potpuno se posvete obitelji.

Nekada na marginama, danas direktorice

Danas pak, one upravljaju upravo s nekim organizacijama koje su ih ranije doživljavale kao građane drugog reda. Žene imaju sve veću kontrolu nad vlastitim životima, a milijuni ženskih talenata zajednički doprinose razvoju društva i gospodarstva.

Naravno, postoje dijelovi svijeta i društva koja se pokušavaju suprotstaviti tom trendu – uglavnom arapske zemlje, ali i Japan te neke istočnoeuropske države – zbog čega bi mogli platiti visoku cijenu u obliku gubitka talenata i potencijala te frustriranih i nemotiviranih stanovnika.

U ostatku svijeta ovim se promjenama rijetko tko suprotstavljao, a muškarci su u većini pozdravili ulazak žena na tržište rada. Ipak, promjene još nisu u potpunosti provedene i bit će potrebno dosta napora da se proces dovrši. Iako je udio žena na rukovodećim funkcijama sve veći, one su još uvijek premalo zastupljene na onim najvišim, izvršnim pozicijama u gospodarstvu. Unatoč svim naporima u suzbijanju diskriminacije, žene su i dalje slabije plaćene za isti posao, od svojih muških kolega.

(MojPosao.net)

Pročitajte i ovo...