Home VestiBiznis & Finansije Da li će Olimpijske igre biti finansijska katastrofa za Kanadu?

Da li će Olimpijske igre biti finansijska katastrofa za Kanadu?

by bifadmin

Kada je 2003. godine, kada globalna kriza nije još bila ni na pomolu, objavljeno da je kanadski grad Vankuver dobio organizaciju Zimskih olimpijskih igara (ZOI) 2010. godine, veselju nije bilo kraja. Poseban razlog za veselje bile su procene da će ZOI Kanadi doneti priod od oko 9,6 milijardi američkih dolara i omogućiti otvaranje novih hiljada radnih mesta.

Danas, uoči svečanog otvaranja, slika izgleda potpuno drugačija, a posebno rastu bojazni da će saldo Igara biti za Kanadu katastrofalan. Pokazalo se, naime, da su ulaganja u infrastrukturu, umesto planiranih 1,5 milijardi US dolada, dostigla, prema zvaničnim podacima, čak 5,6 milijardi dolara. Istovremeno, umesto planirane zarade od 9,6 milijardi US dolara, najnovije procene govore da će zarada jedva dostići milijardu US dolara.

Ipak, kanadska vlada računa da će dobrobit od ZOI biti dugoročna jer će zemlji ostati daleko bolja infrastruktura, mada neke druge procene govore o tome da bi bilo bolje da je ovaj novac bio uložen u neku drugu oblast. Uz to, u Kanadi jhe sve više protesta zbog toga što je ZOI „preusmerio“ novac, pa je tako krajem prošle godine pokrajina Britanska Kolumbija odlučila da smanji budžet za zdravstvenu prevenciju za 2010. godinu za 330 miliona US dolara, dok je budžet pokrajinskig ministarstva umetnosti i kulture smanjen za čak 80 odsto.

Pročitajte i ovo...