Home VestiBiznis & Finansije Denis Bler: Balkan pretnja evropskoj stabilnosti 2010.

Denis Bler: Balkan pretnja evropskoj stabilnosti 2010.

by bifadmin

Balkan će i 2010. godine biti najveći izazov za stabilnost u Evropi a napeti medjuetnički odnosi u Bosni i Hercegovini i pitanje srpske manjine na Kosovu, a posebno severnom delu, ostaju izvor tenzija – navodi se u godišnjem izveštaju američkih obaveštajnih službi o procenama bezbednosnih rizika u svetu.

U izveštaju koji je potpisao direktor svih obaveštajnih agencija Sjedinjenih Država, Denis Bler, ističe se da će SAD i Evropska unija zadržati značajan uticaj na Zapadnom Balkanu, a da će priroda njihovog angažovanja značajno uticati na region u budućnosti.

“Narednih godina, Priština će nastaviti da zavisi od medjunarodne pomoći, dok će se većina srpskog stanovništva i dalje okretati Beogradu i opirati integraciji u kosovske institucije, iako se situacija po svemu sudeći menja na jugu Kosova. Uticaj kosovske vlade na severnom delu veoma je slab, a prisustvo NATO, iako smanjeno, i dalje je neophodno da bi se sprečilo nasilje. Srpski lideri u Beogradu zalažu se za evropsku budućnost a predsednik Tadić želi brzi napredak ka članstvu u EU, medjutim Beograd ne pokazuje naznake da je spreman da prihvati kosovsku nezavisnost”, navodi se u izveštaju. Kako se dodaje, Beograd čeka savetodavnu odluku Medjunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, a Srbija se često okreće Moskvi kako bi dobila političku i ekonomsku podršku.

U izveštaju, Bler izražava zabrinutost u pogledu stabilnosti Bosne i Hercegovine, dodajući da, iako ne postoji neposredna opasnost od formalnog raspada BiH, etnička pitanja dominiraju političkim procesom, a reforme su usporene zbog sporenja tri glavne etničke grupe. “Tri strane nisu uspele da se dogovore o ustavnim promenama koje su zajedno predložile EU i SAD krajem 2009. čime su podriveni napori da se ojača centralna vlada kako bi se zemlja povela ka EU i NATO”, navodi se u izveštaju. “Lideri bosanskih Srba nastoje da ponište neke od reformi i pozivaju se na pravo da održe referendum o secesiji što doprinosi jačanju tenzija, i takva će se dinamika po svemu sudeći nastaviti dok bosanski lideri nastoje da se dopadnu biračima iz svojih nacionalnih zajednica uoči izbora ove jeseni” – ocenjuje Bler.

U centralnom delu izveštaja o procenama rizika u svetu, kao najveći rizik navode se rizici od sajber kriminala, pretnje usled svetske ekonomske krize i teroristička pretnja. Kako se navodi, SAD se suočene sa stalnom terorističkom pretnjom Al Kaide i potencijalnih drugih neprijatelja koji dele anti-zapadnjačku ideologiju. Denis Bler takodje ističe da je gotovo siguran da će Al Kaida pokušati da napadne SAD u narednih tri do šest meseci.

(VoA)

Pročitajte i ovo...