Home VestiBiznis & Finansije Pad životnog standarda u 2010.

Pad životnog standarda u 2010.

by bifadmin

Prošle godine su stručnjaci za 2010. godinu najavljivali pad životnog standarda koji će pratiti strajkovi i protesti. Izgleda da su se crne prognoze ostvarile, jer je već u januaru ove godine zabeležen pad životnog standarda.

Kako javlja B92, troškovi života u januaru bili su za 0,6 odsto veći nego u decembru prošle godine, a u odnosu na prethodni januar za 4,8 odsto. Iako je Narodna banka zadovoljna ostvarenom prognoziranom inflacijom od 6,6 odsto u prošloj godini, kupovna moć građana slabi, a inflacija je najuočljivija u pogledu pada kupovne moći, stagniranja plata i otplaćivanju kredita.

Slabljenje kupovne moći se vidi u rezultatima trgovine u prošloj godini, koja je zabeležila veliki pad prometa (10,6 %) u maloprodaji, dok su cene na malo porasle za 10,3 odsto. Na početku ove godine dinar je počeo da luduje, a po starom dobrom receptu Narodna banka ga je veštački obuzdavala, ali ne zna se da li će uspeti da ispuni zadatak da ovogodišjna inflacija bude 6 odsto. Sudeći po zamrznutim penzijama i platama u javnom sektoru, kao i rastu nezaposlenosti, ova godina biće takođe godina pada životnog standarda.

Pročitajte i ovo...