Home VestiBiznis & Finansije U očekivanju odluke o sankciji za Marka Karadžića

U očekivanju odluke o sankciji za Marka Karadžića

by bifadmin

Posle pisma državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska prava, Marka Karadžića, mediji se bave utvrđivanjem toga da li je sekretara Čipilćeva pomoćnica zaista psovala. Sam ministar misli da je u pitanju komunikacioni jaz, odnosno međusobno nerazumevanje, a javnost se deli na one koji podržavaju Karadžića i one koji misle da je suviše teatralno odreagovao. Epilog su nezvanična govorkanja o smeni Marka Čiplića.

Neki pišu da ministar Čiplić živi od svoje službe dok državni sekretar živi za svoju službu, i to je osnovna razlika koja je i stvorila jaz među njima. Međutim, sa vandrednog kolegijuma Ministarstva za ljudska i manjinska prava stiglo je saopštenje da niko od zaposlenih u ovoj instituciji nijednim povodom nije bio ometan u iznošenju svog mišljenja, niti trpeo posledice zbog njega.

Ministar Čiplić je dao intervju Kuriru, u kome kaže da je Karadžić priznao da je pogrešio pišući otvoreno pismo, ali da je to uradio iz subjektivnog razloga. On je dodao da ipak nije dozvoljeno da državni sekretar iznosi stavove koji nisu u skladu sa stavovima Vlade, a o kojima se prethodno nije ni konsultovao. Na pitanje o sankciji za Marka Karadžića ministar je rekao da je njegova dužnost da ovu temu iznese na sednici Vlade, a na Vladi je da odluči.

Uprkos tome, mediji javljaju saznanja iz nekih nepoznatih izvora, da je Svetozar Čiplić, uprkos prilično umerenom intervjuu, zatražio od premijera smenu Marka Karadžića. Ako se to desi, Karadžiću bi možda bilo ponuđeno da bude zamenik poverenika za manjine. Razlog smene bio bi prekoračenje ovlašćenja zbog javnog pisma.

Prema pisanju medija, Čiplić je sa premijerom razgovarao pre jučerašnje sednice Vlade Srbije, dok na samoj sednici o ovom pitanju nije bilo polemike, a državne sekretare može da smeni samo Vlada Srbije, jer ih ona i postavlja.

Jedan od logičnijih stavova dela javnosti je da kada pokušavate da ograničite slobodu mišljenja i izražavanja svojih saradnika, svako ko se bavi zaštitom ljudskih prava ima obavezu da reaguje.

Pročitajte i ovo...