Home VestiBiznis & Finansije Goldman Saks optužen za prevaru i potpaljivanje krize

Goldman Saks optužen za prevaru i potpaljivanje krize

by bifadmin

Najveća američka banka Goldman Saks formalno je od države tužena za obmanu i prevaru jednih klijenata za račun drugih u poslu koji je bio potpaljivač finansijske krize. „Securities and Exchange Commission“, podnela je u petak zvaničnu krivičnu prijavu u kojoj se navodi sistematsko obmanjivanje investitora, izostavljanje ključnih informacija i lažno prikazivanje proizvoda.

Dopisnika Politike navodi da je Goldman Saks zbog svoje povezanosti i sa demokratama i sa republikancima smatrana nedodirljivom, ali da sada Barak Obama „nastoji da razbije front odbijanja republikanske opozicije za svoj plan da se u Kongresu izglasaju njegovi zakonski predlozi za oštriju regulativu celokupnog finansijskog sektora“.

VSJ kaže da je ovom prijavom rasvetljeno ono što je bila javna tajna na Volstritu – činjenicu da su u uslovima nestabilnosti na hipotekarnom tržištu neke velike finansijske kuće napravile investicione pakete berzanskih „derivata” koji su njihovi ključnim klijentima kao što su „hedž fondovi” (oni koji profitiraju na rizičnim investicijama) omogućili da zarade „tone para” igrajući upravo na kartu sloma tržišta.

Tako je u slučaju Džona Polsona, vlasnika jednog „hedž fonda” zabeležen profit od milijardu dolara, dok su ostali investitori kojima nisu predočene sve informacije, bili na gubitku. Međutim, Džon Polson nije tužen, jer on lično nije učinio ništa nezakonito, samo je iskoristio postojeći sistem (koji mu je omogućio da 2007. i 2008. zaradi oko četiri milijarde dolara).

Pročitajte i ovo...