Home VestiBiznis & Finansije Na Kosovo sa pasošima

Na Kosovo sa pasošima

by bifadmin

Po rečima savetnika predsednika Vlade Kosova za bezbednosna pitanja, Dukađina Goranija, građanima Srbije će od početka sledeće godine pri prelazu administrativne linije sa Kosovom biti neophodan pasoš, a ne samo lična karta, kao do sada.

Alternativa uvođenju pasoške kontrole je da Beograd i Priština postignu „međudržavni sporazum“, sličan onom kakav Kosovo ima sa Albanijom i Crnom Gorom.

Gorani kaže da kosovske vlasti ne rade ništa što već nisu dogovorile s predstavnicima međunarodne zajednice, te da bi svako eventualno negodovanje srpskih zvaničnika trebalo da bude upućeno na adrese u Vašingtonu i Briselu, a ne Prištini.

Prema rečima Dušana Janjića, koordinatora Foruma za etničke odnose, zabrana građanima Srbije da prelaze administrativnu liniju s Kosovom samo uz ličnu kartu jeste još jedno od pitanja „iz paketa tehničkog dijaloga“, kako bi se zvanični Beograd naterao na dijalog sa zvaničnom Prištinom.

„Kosovo je bilo kooperativno u pogledu vizne liberalizacije građanima Srbije i sada očekuju kompenzaciju, da i Srbija bude kooperativna u procesu ukidanja viza kosovskim građanima. Srbija i EU su se dogovorile da se vizna liberalizacija ne odnosi na Srbe s Kosova, tako da oni neće biti posebno pogođeni ovom novom merom. A, da su oni izuzeti iz institucionalnog sistema Srbije, vidi se čak i kod plaćanja kazni za saobraćajne prekršaje. Srbi s KiM, kao i svi stranci, kada u Srbiji naprave prekršaj u saobraćaju moraju odmah da plate kaznu, a ne da im se piše iznos, pa da naknadno prolaze kroz razne procedura plaćanja. Uostalom, i njihovi pasoši su posebno obeleženi”, rekao je Janjić Danasu.

Pročitajte i ovo...