Home TekstoviNove tehnologije Izveštaj o izboru predloga za ćirilički domen Srbije

Izveštaj o izboru predloga za ćirilički domen Srbije

by bifadmin

Radna grupa za izbor ćiriličkog domena najvišeg nivoa Republike Srbije usvojila je izveštaj o izboru predloga koji se upućuju na glasanje za izbor ćiriličkog domena.

Predlozi su prikupljani tokom marta i aprila 2010. putem ankete i foruma na internet lokaciji RNIDS-a, anketama sprovedenim na informatičkim skupovima i preko foruma koje su organizovali informatički časopisi i novine.

Predložena oznaka morala je da bude smislena, relevantna, praktična i civilizacijski prihvatljiva, da prepoznatljivo ukazuje na državu Srbiju, sadrži najmanje dva različita mala ćirilička slova i bar jedno malo slovo jedinstveno za ćiriličko pismo: б, г, д, ђ, ж, з, и, л, љ, њ, п, ћ, ф, ц, ч, џ, ш. Uz ovo su išla i dva dodatna ograničenja – brojevi i drugi znaci nisu bili dozvoljeni, a susedna slova nisu smela da budu ista.

Ukupno su prikupljena 92 predloga među kojima je bilo 78 jedinstvenih. Četrnaest duplikata su posledica činjenice da se među predlozima i pored izričito istaknutog zahteva da, između ostalog, budu ispisani ćirilicom, ipak pojavilo i 25 koji nisu ispunjavali taj osnovni kriterijum. Radna grupa je odlučila da razmotri čak i takve predloge umesto da ih automatski odbaci, ali tek pošto ih prethodno „prečisti“.

Od ponuđenih predloga koji su ispunili ove zahteve najčešće su bila zastupljena sledeća četiri: срб, сб, србија и рсб.

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) od 10. maja prikuplja glasove za izbor jednog od ta četiri ćirilička imena domena Srbije koja su ušla u uži krug. Imena su poređana prema tome koliko puta su bila predložena, a svako od njih zadovoljava sve postavljene uslove koje je propisala Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN).

Glasačke „kutije“ postavljene su na veb lokacijama RNIDS-a i časopisa Mikro.

Izveštaj radne grupe može se pročitati ovde.

Spisak svih pristiglih predloga sa ocenom svakog predloga, koji je radne grupa usvojila kao konačni, može se pogledati ovde. (M.V.)

Mikro.rs

Pročitajte i ovo...