Home VestiBiznis & Finansije Džozef Stiglic: Treba ulagati u javne radove

Džozef Stiglic: Treba ulagati u javne radove

by bifadmin

U borbi protiv recesije mnoge zemlje, a sada je to posebno uočljivo u Grčkoj, se oslanjaju na štednju. Američki nobelovac Džozef Stiglic pak smatra da je štednja mač sa dve oštrice, ilustrujući svoju tvrdnju primerom Španije kojoj se desilo da su čim je najavila mere štednje agencije su smanjile njen kreditni rejting, jer je, zbog štednje, smanjen njen predviđeni ekonomski rast.

On tvrdi da će privredni rast u Evropi biti manji nego što bi mogao da bude ako se sve zemlje opredele za smanjenje zaduženosti i potrošnje, odnosno povećanje poreza. Stiglic je inače uvek bio kritičan prema slobodnom tržištu a nedavno je izjavio da „udovoljiti tržištu podjednako je teško kao urazumiti ludog čoveka“, te je savetovao evropske vlade da investiraju u javne radove i infrastrukturu, jer će tako, na duži rok, podstaći ekonomski rast.

On misli da je veoma opasna najava smanjenja plata u javnom sektoru, sa idejom da će uporedo sa padom zarada, padati i cene. Zaduženost se, međutim, neće smanjivati, a mnoge porodice biće prinuđene da prestanu da otplaćuju kredite.

„To će uzdrmati bankarski sistem, banke će još manje davati kredite a kriza će se produbljivati“, naveo je on u komentaru koji prenosi Radio BBC.

Pročitajte i ovo...