Home TekstoviNove tehnologije Glasanje za ćiriličko ime domena Srbije prestaje u sredu

Glasanje za ćiriličko ime domena Srbije prestaje u sredu

by bifadmin

Radna grupa registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) koja je dobila zadatak da sprovede kampanju za određivanje ćiriličkog imena koje će se koristiti kao domen najvišeg nivoa za predstavljanje Srbije na Internetu, odlučila je na sastanku održanom u petak da u sredu 16. juna u 24.00 obustavi dalje glasanje za jedno od četiri ponuđena imena.

Glasanjem koje je započeto 10. maja svi zainteresovani građani mogli su da se opredele da li će se ubuduće Internet adrese ispisane srpskom ćirilicom završavati sa срб, србија, сб ili рсб (po uzoru na postojeće .rs), jer su to bili jedini predlozi (od ukupno 78 prikupljenih) koji ispunjavaju uslove koje je propisala Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN).

Predlozi su prikupljani dva meseca, tokom marta i aprila, i radna grupa je potom navedena četiri predloga stavila na glasanje uz ocenu da će za najmanje mesec dana prikupiti dovoljan broj glasova. Uvidom u preliminarne rezultate glasanja tačno mesec dana kasnije, 10. juna, ispostavilo se da je procena bila dobra i radna grupa je stoga odlučila da se glasanje zaustavi u sredu u ponoć. Rezultati glasanja biće objavljeni desetak dana kasnije, pre kraja juna.

RNIDS će potom preduzeti sledeće korake koje je propisao ICANN – kompletirati potrebnu dokumentaciju i pribaviti neophodne saglasnosti – posle čega će moći da podnese zahtev ICANN-u. Dosadašnja praksa je pokazala da se na ocenu zahteva mora čekati nekoliko meseci. Kad se dobije potvrdan odgovor podnosi se još jedan zahtev, ovog puta da se RNIDS-u poveri staranje o imenima u novom ćiriličkom domenu Srbije.

Do sada je zahteve podnela 31 zemlja (na 19 jezika) a samo četiri su prošle kompletnu proceduru i dobile pravo da adrese na Internetu ispisuju svojim pismima i na svojim jezicima – ruskom ćirilicom i arapskim pismom, na ruskom i arapskom – Rusija, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Još devet zemalja je dobilo pozitivnu ocenu zahtevanog imena (Kina, Hongkong, Jordan, Palestinska okupirana teritorija, Katar, Šri Lanka, Tajvan, Tajland i Tunis) i trenutno čeka da im se delegira staranje nad novim domenima, a osamnaest još nije prošlo fazu ocenjivanja imena. Mikro.rs

Pročitajte i ovo...