Home VestiBiznis & Finansije Obezglavljivanje RATEL-a može skupo koštati državu

Obezglavljivanje RATEL-a može skupo koštati državu

by bifadmin

Ako parlament na sednici koja počinje u ponedeljak usvoji zakon o elektronskim komunikacijama, a pre toga ne imenuje novi upravni odbor Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL), Srbija bi mogla da se suoči sa tužbom norveškog operatera Telenor za odštetu, koja bi iznosila više nego odšteta u slučaju satelita, odnosno nekih 100 miliona evra, piše Danas. U slučaju da zakon bude usvojen bez imenovanja upravnog odbora po starom propisu, na izbor po novom zakonu moraće da se čeka najmanje šest do osam meseci.

Danas piše da u tom periodu niko ne bi regulisao tržište i ne bi imao ko da reši problem zakupa infrastrukture koji Telenor ima sa Telekomom, pa norveška kompanija ne bi stigla da do roka koji ističe krajem januara počne da pruža usluge i morala bi zbog toga od države da traži odštetu.

Bivši predsednik UO RATEL-a Jovan Radunović smatra da je ovo vrlo realistična prognoza i kaže:

„Novi zakon o elektronskim komunikacijama propisuje da će u roku od 30 dana od stupanja na snagu biti raspisan konkurs na kojem bi bili izabrani novi članovi UO. Ta procedura traje najmanje još četiri meseci dok ih Skupština ne izabere. Posle toga potrebno je još tri meseca da novi UO usvoji statut, izabere direktora i Agencija počne da radi. To znači da više od pola godine nećemo imati nikoga ko će upravljati RATEL-om jer novi zakon ne daje mogućnost, kao stari, da posle isteka mandata članovi UO ostanu na funkciji do izbora novih. Da bi se izbegla takva pauza neophodno je da na istoj sednici Skupštine, kao tačka pre, bude izbor novih članova UO po starom zakonu“.

On podseća da je u toku rešavanje problema interkonekcije između Telekoma i Telenora, kao i Telekoma i Medija vorksa (deo novog operatera Orion). Kako se ti operateri sami nisu dogovorili o interkonekciji RATEL mora da donese rešenja koja će imati snagu ugovora između tih kompanija. Ako zbog UO ne budu mogla da se donesu potrebna rešenja, Telenor i Medija vorks će verovatno tužiti državu i tražiti odštetu. Zato on predlaže da se pomenuti problem lako može rešiti jednim amandmanom, kako bi opet bilo moguće postaviti članove UO.

Pročitajte i ovo...