Home VestiBiznis & Finansije Otvorena prva ekološka bazna stanica u Srbiji

Otvorena prva ekološka bazna stanica u Srbiji

by bifadmin

Stanica koja radi na sunce i vetar, u mreži kompanije Telenor, puštena je danas u rad u mestu Pločica, u Opštini Kovin. Ovaj ekološki pilot projekat prva je u nizu „zelenih“ investicija kompanije Telenor u oblasti napajanja telekomunikacione mreže. Uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, u projektu su učestvovali domaći stručnjaci, koji su projektovali hibridno postrojenje na sunce i vetar, i izvođači, koji su montirali složene uređaje.

Eko bazna stanica štedi do 50 odsto električne energije korišćenjem obnovljivih izvora energije za napajanje telekomunikacione mreže.

Pored ugradnje solarnih panela i vetrogeneratora na lokaciji, u smanjenju emisije ugljen-dioksida, povećanju energetske efikasnosti učestvuje i specijalni sistem hlađenja baterija. Baterije su montirane u kanal u podu i na taj način je omogućeno da temperatura u prostoriji bude veća tj. da sistem za hlađenje radi kraće.

Puštanjem u pogon prve ekološke bazne stanice obogaćena je Telenorova zelena kampanja započeta 2008. učešćem kompanije u borbi protiv klimatskih promena. Ovakve bazne stanice već postoje u okviru Telenor Grupe u Norveškoj, Bangladešu, Pakistanu, Crnoj Gori i Mađarskoj.

Pročitajte i ovo...