Home VestiBiznis & Finansije Početak davanja skoringa APR-a sa podacima za 2009. godinu

Početak davanja skoringa APR-a sa podacima za 2009. godinu

by bifadmin

Agencija za privredne registre (APR) počela je danas, 17. juna, posle 12 časova, sa izdavanjem novog skoringa privrednih društava, utvrđenog na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za period od 2005. do 2009. godine.

APR podseća korisnike da skoring privrednih društava predstavlja „objektiviziranu“ ocenu sposobnosti izmirivanja obaveza privrednog društva koja se utvrđuje na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za poslednjih pet godina, a najmanje tri godine.

Skoring se iskazuje u pet osnovnih i tri specifična nivoa ocenjivanja koja gradacijski odražavaju sposobnost izmirivanja obaveza, i to: odličan bonitet (A), veoma dobar bonitet (B+, B, B-), dobar bonitet (C+, C, C-), prihvatljiv bonitet (D+, D, D-) i veoma slab bonitet (E). Za pojedine, specifične grupe privrednih društava koja ne ispunjavaju kriterijume za utvrđivanje skoringa, skoring se iskazuje posebnim simbolima.

Napominju da je od 16. juna 2010. godine prestao da važi skoring utvrđen na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za period od 2004. do 2008. godine. Evidencija svih izdatih skoringa, kao i datum prestanka njihovog važenja objavljuje se na internet stranici APR www.apr.gov.rs, u odeljku Finansijski izveštaji i bonitet – Evidencija izdatih skoringa.

Pročitajte i ovo...