Home VestiBiznis & Finansije Pretnje Inicijativi mladih za ljudska prava

Pretnje Inicijativi mladih za ljudska prava

by bifadmin

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) dobila je 7. juna 2010. godine preteće pismo u kom se nalaže da članovi „profašističkih organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava i pokret Moja inicijativa“, koji su učestvovali u „maršu mladih Beograđana u navodno sećanje na ubijene mladosti u Tuzli“, treba za godinu dana da napuste svoje prebivalište i presele se „u Federaciju Bosne i Hercegovine, da osete blagodeti ljudskih prava i drugih prava potrebnih svakom čoveku“. Pismo potpisano sa „The Black Hand – Apis“ poslato je iz Australije.

Ovo pismo je podstaknuto maršom povodom obeležavanja 15 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji, odnosno simboličnom šetnjom na tri deonice puta Beograd – Tuzla, koja je završena polaganjem cveća na Kapiji. Naime, u Tuzli je 25. maja 1995. godine, granatom ispaljenom sa položaja VRS na Ozrenu, ubijena 71 osoba na gradskom šetalištu, većina mladih i dece.

U uvodnom delu pisma se naglašava da će „svim članovima marša sudit preki sud za neizvršenje zadatka oko preseljenja, a počev od 15. juna 2010. godine biće praćeni do izvršenja zadatka“.

„Ukoliko ima maloljetnih, onda moraju i roditelji da napuste Srbiju i sa učesnikom nađu prebivalište u FBiH“, navodi se u pismu i ističe da je Vojska Republike Srpske (VRS) lažno optužena da je 25. maja 1995. godine ispalila granate na Kapiju mladosti u Tuzli, „a to su učinile snage u Tuzli pod rukovodstvom američke CIA, engleskog SAS i snaga NATO kako bi okrivili Srbe za navodni masakr“. Nema sumnje, teorija zavere.

Pročitajte i ovo...