Home VestiBiznis & Finansije Zbog „pisara Pere“ se krše ljudska prava

Zbog „pisara Pere“ se krše ljudska prava

by bifadmin

Velika fama digla se oko Zakona o elektronskim komunikacijama. Sa izgovorom da će ovaj zakon biti upotrebljen u borbi protiv organizovanog kriminala trebalo bi da se dozvoli bezbednosnim službama da prisluškuju građane bez naloga suda. Zbog toga će zaštitnik građana Saša Janković zatražiti od Ustavnog suda ocenu ustavnosti Zakona o elektronskim komunikacijama, nakon što je juče Odbor za saobraćaj i veze Skupštine Srbije većinom glasova odbio njegov amandman kojim je tražio da BIA mora da pribavi odobrenje suda da prati ko s kim, koliko i kada komunicira.

Možda danas imate poverenje u institucije, ali setimo se da su pre samo desetak godina one naše poverenje zloupotrebljavale. Ako na sledećim izborima na vlast dođu manje demokratski nastrojeni pojedinci, ovaj zakon im daje odrešene ruke da se obračunavaju sa političkim neistomišljenicima. Čudno je to što je uprkos negodovanju i javnim apelima da se uvaži amandman kojim bi BIA trebalo da dobije sudski nalog za prisluškivanje Odbor ipak njega odbio, uz obrazloženje da bi traženje sudskog naloga moglo da ugrozi rad bezbednosnih službi jer bi iz sudske pisarnice mogle da „procure“ poverljive informacije.

Za amandman zaštitnika građana glasali su tri člana Odbora iz LDP, NS i SRS. Član Odbora iz DS Srđan Milivojević obrazložio je zašto je vladajuća većina odbila ombudsmanov amandman. „Kada bi morala da se traži odluka suda, to bi moglo da devalvira rad BIA. Jer o tom slučaju bi prvo morao da se obavesti predsednik Suda, koji bi zatim morao da obavesti tužioca. Na kraju, to bi moralo da se zavede u pisarnici, a pisar Pera bi mogao da se hvali koga prisluškuje“, objasnio je Milivojević.

Oni koji su protiv izmene zakona, pravdaju se činjenicom da će biti praćeno ko sa kim priča i dopisuje se, ali ne i sadržaji razgovora. Ipak, bar je prihvaćen drugi amandman koji se tiče nadležnosti poverenika za informacije od javnog značaja i podataka o ličnosti koji omogućava tom nezavisnom organu da nadzire primenu zakona. Kolika će ovlašćenja ovde poverenik imati, i ko će posle novih izbora biti na čelu BIA-e, ostaje da vidimo. Samo da ne bude kao ono zloglasno „OZNA sve dozna“.

Pročitajte i ovo...