Home VestiBiznis & Finansije Kako fizička lica da izbegnu plaćanje ogromnog poreza na imovinu

Kako fizička lica da izbegnu plaćanje ogromnog poreza na imovinu

by bifadmin

Uprava javnih prihoda Beograda utvrdila je da postoje 223.304 poreska obveznika koji nisu izmirili obaveze za porez na imovinu. Ako bi se se naplata poboljšala za jednu petinu u gradsku kasu bi se slile tri milijarde dinara (oko 27,5 miliona evra), tačno onoliko koliko je ministarka finansija Diana Dragutinović najavila da će se dobiti izmenama Zakona o porezu na imovinu. Međutim, to nije jedino rešenje, možete jednostavno osnovati pravno lice i kao svoj osnivački kapital uneti imovinu, tako ćete, zamislite, plaćati manji porez.

Dakle, ako se malo poboljša naplata poreza u Beogradu, izmene zakona nam ni je trebaju. No, očigledno je da u ovoj zemlji postoje privilegovani, zbog čijih dugovanja se pune rupe iz budžeta ostalih građana.

Primera radi, vlasnik “Ruskog cara” duguje 100.000 evra, a poreske vlasti „ne mogu“ da mu naplate dug. Vlasnik vile u Augusta Cesarca na Dedinju poreskim vlastima duguje tri i po miliona dinara, a vlasnik vile u Baja Pivljanina dva miliona, itd. Međutim, nije samo u Beogradu porez izjednačen sa dobrovoljnim prilozima za Crveni krst.

U Novom Sadu ovaj porez ne plaća oko 40.000 vlasnika nekretnina. Slična je situacija i u mnogim drugim gradovima.

Pošto ova država večito nalazi načine da nas legalno oslobodi viška para, Saša Radulović,konsultant za poreski sistem Asocijacije malih i srednjih preduzeća, u svom blogu kaže „Stopa je ista i za pravna i za fizička lica. Međutim, domaćinstva će plaćati porez na osnovicu koja predstavlja tržišnu vrednost imovine, a pravna lica na osnovicu koja predstavlja knjigovodstvenu vrednost koja je nula ili praktično nula. Zato predlažem svim fizičkim licima koja imaju vrednije nekretnine da osnuju pravno lice (košta 250 evra), unesu svoju nekretninu u to preduzeće kao osnivački kapital i utvrdite mu knjigovodstvenu vrednost na 10 odsto tržišne. Naši mali tajkuni i tajkunčići su to već uradili.”

On dodaje da je veoma interesantan „razlog zašto su izostavljena pravna lica. Poreska uprava nije osposobljena da proceni vrednost nekretina. Znači osposobljena je da to uradi za 7.5 miliona stanovnika, ali nije osposobljena da to uradi za 100.000 pravnih lica“.

Pročitajte i ovo...