Home VestiBiznis & Finansije Perspektiva Srbije – Erste grupa

Perspektiva Srbije – Erste grupa

by bifadmin

Glavni politički pokretač za srpsko tržište trebalo bi da bude napredak u pogledu zahteva za prijem u članstvo u Evropskoj uniji. Potvrđivanje statusa kandidata moglo bi da usledi do kraja 2011. godine. Politička strana je i dalje prilično mirna, uprkos parlamentarnim izborima koji predstoje u sledećih 18 meseci. Aktuelna proevropska vlada se smatra stabilnom i trajnom.

Takođe, trebalo bi da se u prvoj polovini 2011. godine u Skupštini usvoji novi zakon o tržištu hartija od vrednosti (čiji je nacrt sačinjen uz podršku USAID-a). Osim pooštravanja zahteva u pogledu transparentnosti i izveštavanja, novi zakon bi trebalo da olakša inicijalne javne ponude, a govorilo se da su u prošlosti glavna prepreka za nova listiranja bile pravne smetnje i skupe procedure. Trebalo bi da se nastavi i državni program raspodele akcija da bi tržištu dao nešto svežeg materijala.

Među glavnim negativnim aspektima za srpsko tržište vlasničkih instrumenata nalaze se inflatorna kretanja koja bi mogla da dodatno pokreću povećanja kamatnih stopa, kvareći relativne procene vrednosti instrumenata.

S obzirom na činjenicu da na poljoprivredu otpada 15% BDP-a Srbije, taj sektor ostaje jedan od motora srpskog izvoza. I dalje pratimo Sojaprotein, kao jedinog evropskog proizvođača soje koji ima sertifikat da proizvodi genetski nemodifikovanu soju. Korporativno restrukturiranje omogućava kompaniji da se usredsredi na proizvode od soje za ljudsku ishranu sa dodatom vrednošću. Posle drastičnog pada u građevinarstvu, tražnja za jeftinim stanovima zajedno sa više velikih javnih projekata (uključujući infrastrukturu) trebalo bi da pomogne građevinskom tržištu u Srbiji da se oporavi. U tom okruženju, mi bismo se fokusirali na Energoprojekt. Ova firma je aktivna u projektima izgradnje stambenih objekata, infrastrukture i energetike ne samo u Srbiji već i u 24 druge zemlje. S obzirom na to da država Srbija i dalje ima udeo od 33,5%, šanse da se dobiju veliki domaći projekti ne bi trebalo da budu loše. Među bankama se naročito ističe AIK Banka zbog niske vrednosti akcija koja verovatno predstavlja nižu cenu u odnosu na druge banke no što je potrebno.

Pročitajte i ovo...