Home VestiBiznis & Finansije Ove godine skuplji subvencionisani stambeni krediti

Ove godine skuplji subvencionisani stambeni krediti

by bifadmin

Krajem nedelje bi trebalo da se usvoji Uredba kojom će i zvanično građani koji su u prošloj godini podneli zahteve za subvencionisanim kreditima moći da, po uslovima koji su važili prošle godine, iste i dobiju. Time će više od 150 podnosilaca zahteva za subvencionisanim stambenim kreditima i zvanično moći da ostvare pravo na korišćenje kredita po uslovima koji su važili na dan podnošenja, a koji su povoljniji od onih predviđenih za 2011. godinu.

Kamatica ppdseća da su prošle godine subvencionisani stambeni krediti odobravani uz učešće države od 20%, a da je ono u ovoj godini smanjeno na 15%. Uz to, ovogodišnji subvencionisani stambeni krediti neće podrazumevati plaćanje kamate od strane države do 31. oktobra 2012. godine, ali ova povoljnost neće biti ukinuta dosadašnjim korisnicima ovih kredita.

Građani koji ovakvu klauzulu ugovora nisu definisali i svi oni koji su nakon 31.12.2010. podneli zahtev za subvencionisanim stambenim kreditima moraće da prihvate finansiranje po novim uslovima, koji podrazumevaju veće učešće korisnika i manje subvencionisanje kamate od strane države.

Građani koji nisu koristili subvencije iz prošle godine, a to će uraditi u ovoj godini, će morati da izdvoje između 10 i 12% više novca za otplatu kredita, nego što bi to bio slučaj da su ostvarili pravo na korišćenje subvencionisanih kredita u prošloj godini. Najveći udeo u ovom većem izdvajanju čine troškovi povećanog učešća korisnika u kreditu i troškovi kamate do 31.10.2012. godine, koje će sada plaćati korisnik kredita, a ne država. Troškovi povećanog učešća korisnika (sa 5% na 10%) se plaćaju pre odobravanja kredita jednokratno, što predstavlja posebno opterećenje za korisnika kredita. Troškove kamate, koja je za građane koji su ostvarili pravo na subvencionisani kredit do kraja prošle godine bila subvencionisana, novi korisnici subvencionisanih kredita će osetiti u narednih 20 meseci. Ovi troškovi iznose između 5 i 7% ukupne vrednosti kredita. Na primeru subvencionisanog stambenog kredita od 70.000 evra, uvećanje troškova zbog manjih državnih subvencija će korisnike kredita koštati oko 8.000 evra.

Da bi podnosiocima zahteva izašle u susret, poslovne banke trenutno nude grejs period u otplati kredita, kao i dodatne gotovinske kredite, kako bi se pokrili „novonastali troškovi“ u vezi sa subvencionisanim stambenim kreditima. Ipak, trebalo bi imati u vidu da i grejs period i dodatni gotovinski kredit korisnika stambenog kredita koštaju, ali je njihova cena raspoređena tokom dužeg perioda otplate, te nema „jednokratnog udara“ na budžet korisnika.

Pročitajte i ovo...