Home VestiBiznis & Finansije Vlast krije prave troškove restitucije?

Vlast krije prave troškove restitucije?

by bifadmin

Jutros je u vestima B92 bivši ministar i autor zakona o restituciji Milan Parivodić izneo kritike na račun odnosa vlasti prema restituciji. On smatra da se vodi politika zastrašivanja onih koji traže povraćaj imovine i da su procene dabi za restituciju trebalo izdvojiti od 100 do 220 milijardi evra potpuno neosnovane.

Naime, državni sekretar Slobodan Ilić izjavio je da bi povraćaj imovine u punoj vrednosti stvorio osnov za finansijski slom Srbije jer je procena da je vrednost te imovine 101 i 226 milijardi evra. Međutim, on nije usamljen, Slobodan Homen je takođe bio mišljenja da bi restitucija previše koštala.Parivodić pak smatra da bi najveći deo oduzete imovine trebalo da se vrati u naturi, deo kroz alternativnu imovinu dok bi za ono što je u međuvremenu prodato, ili najviše oko 40.000 zahteva, išlo na spisak za kompenzaciju u novcu.

I u toj kategoriji preovlađuju zahtevi za povraćaj poljoprivrednog ili šumskog zemljišta, dok je građevinskog i nekretnina mnogo manje, a ukupan iznos predviđen za obeštećenje ne bi premašio četiri milijarde evra, s tim što bi gotovina bila isplaćena samo vlasnicima starijim od 70 godina, dok bi ostali mogli da računaju na obveznice.

Procenu vrednosti oduzete imovine na koju se poziva državni sekretar osporava i Mreža za restituciju. Koordinator u tom udruženju Mile Antić tvrdi da su tako visoki iznosi namerno plasirani u javnost kako bi vlast odložila vraćanje imovine i najavljuje da će danas vladi dostaviti procenu dobijenu ukrštanjem podataka državnih organa.

Podaci govore da u Beogradu, na primer, gde su i oduzete najveće površine, ukupna potraživanja bivših vlasnika ne premašuju četiri odsto zemljišta kojima raspolažu gradske vlasti. Najveće učešće u odnosu na državno vlasništvo ima poljoprivredno zemljište jer na povraćaj u ovom trenutku čeka oko 300.000 hektara. Država je do sada uspela da upiše kao svojinu 450.000 hektara obradivog zemljišta, još oko 250.000 nalazi se „skriveno“ u raznim zadrugama i preduzećima, dok površine pod šumama još nisu u evidenciji, kaže Antić.
Na pitanje zašto bi neko prikrivao prave podatke o restituciji, Antić odgovara da tako partijepreko „svojih ljudi“ raspolažu nekretninama i zemljištem. U pozadini je nastojanje da se zadrže izvori neprijavljenih prihoda, monopoli i zatvoreno tržište nekretnina.
Antić objašnjava i da je procena vrednosti oduzete imovine koju je prijavilo oko 140.000 bivših vlasnika, namerno urađena na osnovu podnetih zahteva, iako je, na inicijativu Mreže za restituciju, sravnjivanjem prijava obim te imovine sveden na trećinu. Prema rečima Antića, gotovo dve godine Mreža je utrošila da bi, kroz kompletnu proceduru Zakona o dostupnosti informacija, obezbedila dokument rađen u Poreskoj upravi, koji svedoči da je procena vrednosti urađena tendeciozno.

Pročitajte i ovo...