Home VestiBiznis & Finansije Investicioni fondovi u plusu

Investicioni fondovi u plusu

by bifadmin

Investicioni fondovi su prošlu poslovnu godinu završili pozitivno, za razliku od 2009. i 2008. kada su beležili gubitke. Izveštaj Komisije za hartije od vrednosti o finansijskom poslovanju investicionih fondova za 2010. godinu pokazuje da su ukupni neto dobici investicionih fondova iznosili više od 25 miliona dinara, odnosno 238 hiljada evra.

Rezultati analize pokazuju da su, za razliku od prethodnih godina, fondovi povećali ulaganja u akcije i obveznice stranih izdavalaca, dok su smanjili kod domaćih. Ipak, preovlađuje ulaganje u domaće hartije od vrednosti. Od ukupno 20 fondova, 14 je ostvarilo dobitak. Najuspešniji u prošloj godini su bili Fima SEE Activist (19 , 5 miliona dinara) i Fima Proactive (15 ,7 miliona dinara). Do najvećih promena je došlo kod fonda Fima Proactive, koji je u 2010. godini ostvario pomenuti dobitak i na taj način izašao iz minusa od 71,2 miliona dinara u 2009. godini.

Značajniji poslovni uspeh, prosečne vrednosti oko 8,2 miliona dinara, imala su četiri fonda: Delta plus (8,7), Erste cash (8,6), Raiffeisen World (7,8) i Erste privatni investicioni fond (7,6). Sa dobicima prosečne vrednosti od oko 3,7 miliona dinara slede: Erste euro balanced, Triumph, Kombank Infond, Triumph balance, Raiffeisen Cash i Ilirika Global. Najmanje dobitke su imali Citadel novčani fond i Fima novac.

U prošloj godini gubitke beleži šest fondova, među njima najveće: Parisbel, Raiffeisen Akcije i Triumph Elite. Prema vrednosti imovine najveći investicioni fondovi su Delta plus (oko 200 miliona dinara), Fima Proaktiv (191,3 miliona dinara), dok najmanju imovinu poseduje Citadel novčani fond (8,3 miliona dinara).

Pročitajte i ovo...