Home VestiBiznis & Finansije Gadafi u bezizlaznoj situaciji

Gadafi u bezizlaznoj situaciji

by bifadmin

Pobunjenički borci drže pod kontrolom veći deo libijske prestonice, narod na ulicama slavi kraj svog vođe, a mediji nagađaju da li je Gadafi još uvek živ. Kako god bilo, njegova vojska drži još 15 do 20 odsto teritorije, koju neće predati bez borbe.

U nekim krajevima Tripolija ljude je jutros probudila nacionalna himna monarhije koja je tamo vladala pre Gadafija, a u centru dešavanja, na Zelenom trgu pobunjenici cepaju istobojne zastave. Međunarodni krivični sud već juri naloge za hapšenje Gadafija, njegovog sina Saifa al-Islama (za koga postoje informacija da je već uhapšen), i čelnika obaveštajne službe Abdulaha al-Sanusija, zbog zločina protiv čovečnosti.

Dok o ovome izveštavamo, u Tripoliju se i dalje vode borbe.Agencija AFP je javila da su se borbe jutros vodile i u južnom delu Tripolija, sa teškim naoružanjem i automatskim oružjem kao i da se hici iz kalašnjikova čuju u blizini hotela Riksos, u kome se uglavnom nalaze strani izveštači.

Nešto poput naše revolucije, i ovi pobunjenici su žurili da zauzmu državnu televiziju, mada i tamo ima Gadafijevih pristalica. Naime, voditeljka dnevnika na libijskoj državnoj televiziji koja je prikazala prvu Gadafijevu poruku, pojavila se na ekranu s pištoljem u ruci rekavši da je spremna da umre i da brani svoj kanal od pobunjeničkih snaga, javila je „Al džazira“.

Međutim, Gadafijeva vlast se sve većom brzinom urušava. Kraj je veoma blizu, te s elibijski narod pita šta sada. Analitičari smatraju da će biti potrebno između 18 i 20 meseci kako bi se izgradio politički okvir za novu vlast u Libiji. Potrebno je napisati novi ustav, a stručnjaci smatraju da će u novoj vladi pored libijskih nacionalista morati da sede i tehnokrate, naučnici i ostali stručnjaci kako bi se na pravi način spoznale potrebe zemlje u narednom periodu.

Pročitajte i ovo...