Home VestiBiznis & Finansije Najavljen konkurs za 5 preduzetnica u seoskom turizmu

Najavljen konkurs za 5 preduzetnica u seoskom turizmu

by bifadmin

Uprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike u saradnji sa Ambasadom Švedske dodelila je bespovratna sredstva za realizaciju 23 projekta čiji je cilj ekonomsko osnaživanje žena u lokalnim sredinama, uključivanje principa rodne ravnopravnosti u obrazovanju i medijima, kao i podizanje svesti u sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama. Osim toga, najavljen jekonkurs za dodelu nepovratnih sredstava za 5 preduzetnica koje se bave seoskim turizmom.

Jedan od odabranih projekata odnosi se na Ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnog područja grada Novog Pazara. Cilj ovog projekta je direktno zapošljavanje 10 žena iz grupe višestruko diskriminisanih žena u seoskim sredinama, kroz obezbeđivanje plastenika, osnovnog repro-materijala, kao i znanja i veština potrebnih za povrtlarsku proizvodnju u plastenicima. Projekat ima za cilj i da promoviše poljoprivredu kao realnu mogućnost za zapošljavanje i osnovu za smanjenje siromaštva.

„Za nas unapređivanje položaja žena u društvu i razvoj principa rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti u svim sferama javnog i privatnog života jeste razvojno pitanje. Zato je saradnja sa Upravom za rodnu ravnopravnost za nas od višestrukog značaja i predstavlja potrebu da se afirmiše pristup koji pitanje položaja žena u zajednici podiže sa nivoa problema na nivo resursa svake zajednice“, izjavila je Zibija Dh – Šarenkapić, predstavnica Kulturnog centra DamaD iz Novog Pazara.

Još jedan projekat “Vreme je za žene”, organizacije „Zajedno zajedno“, ima za cilj poboljšanje ekonomskog položaja žena, smanjenje nezaposlenosti i ublažavanje posledica tranzicije na Zvezdari. “Naš projekat se razvija u dve oblasti ekonomskog osnaživanja žena – pružanju socijalne zaštite i sticanju praktičnih znanja, kao mehanizmu za povećanje kapaciteta za (samo)zapošljavanje. Aktivnosti koje smo isplanirale realizovaćemo u saradnji sa opštinom Zvezdara i Volonterskim servisom na ovoj opštini.”- istakla je Snežana Milčić predsednica nevladine organizacije „Zajedno zajedno“.

Osim predstavljanja ovih projekata, Uprava za rodnu ravnopravnost najavila je i konkurs za dodelu nepovratnih sredstava za 5 preduzetnica koje se bave seoskim turizmom. Na ovaj način Uprava za rodnu ravnopravnost konkretnim projektima želi da pomogne osnaživanje i ekonomsku samostalnost žena u seoskim sredinama. Dodeljivanjem sredstava za 5 preduzetnica koje se bave seoskim turizmom, Uprava za rodnu ravnopravnost u saradnji sa donatorima, omogućava unapređivanje preduzetništva među ženama tako što će finansijski podržati unapređivanje njihove ponude.

Pročitajte i ovo...