Home VestiBiznis & Finansije Da li će pirati demokratizovati Evropu?

Da li će pirati demokratizovati Evropu?

by bifadmin

U Nemačkoj je preko noći Piratska partija postala treća politička sila pa nemački časopis die Welt predviđa da će se ovaj trend raširiti po čitavoj Evropi i postaviti temelj novog demokratskog društva u post-industrijskoj eri.

Ukoliko prevaziđe „dečje bolesti“ piratski pokret ima prilično dobru šansu da postane važan stub evropskih demokratija u budućnosti, navodi die Welt, uz opasku da i najveće domaće partije, socijal-demokrati i demo-hrišćani sada pod pritiskom nadolazeće snage koju najvećim delom čine mladi, moraju da repozicioniraju i reformišu svoj nastup.


Upravo je omaldina ta koja je među najvećim procentom nezaposlenih u zemljama EU, pa piratski pokret predstvalja izuzetno važnog činioca u traženju izlaza iz krize. Tokom proteklih godinu dana maldi u svetu su zabeležili dve velike medijski propraćene pobune: „Indignados“ u Španiji i „Okupirajmo Vol Strit“ u SAD, čiji stavovi bi danas mogli da se preliju u rastuće telo piratske partije. Evropski pirati imaju period dve godine, odnosno do proleća 2014. godine, da ustanove svoju političku platformu i strukturu, kako bi mogli spremni da dočekaju izbore za Evropski parlament.

Pročitajte i ovo...